:

Szerző: Bányai György

2007. október 18. 11:42

Megjelent a Nokia N800 utódja, a GPS vevővel és billentyűzettel is ellátott N810

Bemutatozott a telefonálásra -- legalábbis hagyományos mobilhívásokra -- nem alkalmas, kizárólag internetelérésre specializált Nokia terminál, az N800 jelentős mértékben felfrissített utódja, az N810, mely QWERTY billentyűzetet kapott, és GPS vevőegységgel is felszerelték a Nokia tervezőmérnökei.

[HWSW] Bemutatozott a telefonálásra -- legalábbis hagyományos mobilhívásokra -- nem alkalmas, kizárólag internetelérésre specializált Nokia terminál, az N800 jelentős mértékben felfrissített utódja, az N810, mely QWERTY billentyűzetet kapott, és GPS vevőegységgel is felszerelték a Nokia tervezőmérnökei.

Symbian helyett Linux

A Nokia N810 a korábbi internetterminálokhoz hasonlóan az általános GSM-hálózat helyett WLAN-, illetve Bluetooth csatlakozáson keresztül képes internetkapcsolat létrehozására. Az új eszköz kisebb és könnyebb lett elődjénél, beépített, elcsúsztatáskor előtűnő billentyűzetet, és GPS vevőegységet kapott. Az N810 operációs rendszere a cég okostelefonjainál megszokott Symbian helyett Linux (maemo linux-alapú OS2008), amelyet a Texas Instruments OMAP2420 processzora futtat. A processzor órajele az N800-ba építettnél 80 megahertzel magasabb, így az N810-ben már kerek 400 megahertzen fut.

A 800 x 480 képpontos, 65 ezer szín megjelenítésére képes, 10,5 centiméter képátlójú szélesvásznú kijelző fényerejét egy fényérzékelő szenzor segítségével vezérlik, amely csökkentheti, vagy épp növelheti a háttérvilágítás intenzitását a fényviszonyoknak megfelelően. Ez az érzékelő a billentyűzet megvilágítását is szabályozhatja. Az N810-ben 128 megabájtnyi DDR memória kapott helyet, amelyet 256 megabájt flashmemória egészít ki, ezen kívül háttértárként miniSD, vagy microSD kártyákkal egészen 8 gigabájtig bővíthető, 2 gigabájtnyi mellékelt adattároló is a rendelkezésünkre áll.

Az N810 a Mozilla-alapú böngészőn keresztüli webes tartalommegjelenítés mellett Skype beszélgetések bonyolítására (a kijelző mellett egy webkamera is található), illetve azonnali üzenetküldő alkalmazások használatára is lehetőséget ad, de emellett a multimédiás tartalmakkal is szépen boldogul, amelyek közül nem kivétel a YouTube videomegosztón található tartalmak lejátszása sem. Az MP3 állományok, vagy a beépített FM rádió által fogott csatornák kedvenc fülhallgatónkkal is hallgathatók, mert a készüléket szabványos 3,5 milliméteres csatlakozóval látták el.

Nokia N810 Internet Tablet

GPS on board

A GPS navigációs lehetőség készülékbe integrálása teljesen érthető lépés a cégtől, hiszen -- mint arról korábban beszámoltunk -- a Nokia tárgyalásokat folytat a Navteq felvásárlásáról is. Az 1985-ben alapított, chicagói központú Navteq az egyik legnagyobb szereplő az elektronikus térképek piacán, a vállalat megoldásait számos autógyártó (pl. Chrysler, Mercedes-Benz, Ford, Volkswagen) járműveiben használják, de a Nokia navigációs szolgáltatásainak is ezek adják az alapot.

A 128 x 72 x 18 milliméter méretű és 226 grammos Nokia N810 internetterminál Magyarországra még az idén eljuthat, hazai ára egyenlőre nem ismert. A nyugat-európai piacokra 479 dollárnak megfelelő euróért várhatóan november közepén érkezik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.