Szerző: Bányai György

2007. október 17. 11:49

Megérkezett az Olympus régóta várt új tükörreflexes gépe

Négy éve nem jelentkezett új géppel az Olympus a professzionális tükörreflexes gépek frontján. A 2003-ban bejelentett 5 megapixeles, négyharmados szabványra épülő E-1 óta megjelent tükrös gépei a megfizethető hobbikategóriát célozták, E-1 utódnak híre sem volt.

[HWSW] Négy éve nem jelentkezett új géppel az Olympus a professzionális tükörreflexes gépek frontján. A 2003-ban bejelentett 5 megapixeles, négyharmados szabványra épülő E-1 óta megjelent tükrös gépei a megfizethető hobbikategóriát célozták, E-1 utódnak híre sem volt.

Az E-1 2003 júniusi bevezetésével indult útjára a négyharmados szabvány, amelyhez optikákat abban az időben csak a Japán Zuiko gyártott. Az optikák magas áruk miatt, nem voltak a hobbifotósok számára könnyen elérhetőek, bár paramétereik alapján sem nekik szánta őket a cég. Ezután a Canon robbantott a 300D-vel, melynek alacsony ára indította a mai napig magas hőfokú tükrös lázat. A 300D-t akár készletben is meg lehetett vásárolni, amelyben egy 18-55 milliméteres olcsó objektívet találtunk, így az akkumulátor feltöltése és a külön megvásárolt memóriakártya becsúsztatása után már fényképezhettünk is.


A sikerből azután a Nikon, a Pentax, valamint a Konica Minolta mellett az Olympus is nagyot harapott, utóbbi a 8 megapixeles E-300, E-500, E-330, majd a 10 megapixeles E-400, E-410, E-510 gépekkel. Természetesen az új optikák is igazodtak árukkal az olcsóbb gépekhez, -- közben a Sigma is piacra dobta az Olympus gépekhez kapcsolható kedvező árú négyharmados megoldásait --, mindamellett megmaradtak a Zuiko kínálatában a komoly képességekkel rendelkező, magasabb árú modellek is. A felsorolt fényképezőgépek semmiképp sem értékelhetők az E-1 utódjaként, hiszen az alacsony 300D árszinttel a profi fényképészek helyett a hobbifotósokat célozták. A mostani Olympus bejelentés azonban meghozta az E-3 at, amely valóban az E-1 utódja.

A másodpercenkénti 5 képkockás sebességű sorozatfelvételre képes, maximum 1/8000 másodperces záridejű, 10 megapixeles, élőkép megjelenítésre is alkalmas képérzékelővel szerelt E-3 gépvázba épített, optikafüggetlen, szenzoreltolás elvén működő rázkódásvédelmet is kapott. Az E-1 ultrahangos poreltávolítója (poreltávolítót először ebben a gépben láthattunk) az E-3 bekapcsolásakor is takarítja a képérzékelőt, ha az objektívek cseréjekor mégis jutna a porszemekből a cseppálló magnézium-ötvözet gépvázba.


A professzionális szint jelzője a gépbe épített 150 ezer expozícióra tervezett zár, de az a tény is, hogy a gép 11 pontos AF-rendszere az új Zuiko ultrahangos élességállítással rendelkező optikáival az Olympus szerint jelenleg a világ leggyorsabb autófókuszos megoldása. Az ISO-érzékenység 100-tól 3200-as értékig állítható. A sorozatfelvétel 5 másodperces sebességgel 19 kép elkészültéig tartható, míg az E-3 köztes buffelmemóriája megtelik.

Az élőkép üzemmód (legelső ezzel rendelkező gép az E-330 volt) esetén a 176 fokos betekintési szöggel rendelkező 2,5 hüvelykes kijelző is használható a képek komponálásához, amely még forgatható is, így a békaperspektívában készített képekhez már nem kell lehasalnunk. Az Olympus E-3 november végén kerül a boltok polcaira, 400 ezer forintos ár környékén, de ha az új 12-60 milliméteres (24-120 mm kisfilmes érték) optikával választjuk készletben, akkor körülbelül 610 ezer forintot kell leszurkolnunk a vásárláskor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról