Szerző: Ady Krisztián

2007. október 16. 11:13

Navigációs készülékekre is letölthetők a Klubrádió közlekedési adatai

Nem reménytelen viszonylag friss információkhoz jutni a hazai közlekedési információkkal, dugókkal, balesetekkel kapcsolatban, a TMC szolgáltatások hazai elindulásáig: a geospace.hu a Klubrádióval közösen online térképet kínál, melynek adatai navigációs berendezésekre, tenyérgépekre és PNA-kra is letölthető.

[HWSW] Nem reménytelen viszonylag friss információkhoz jutni a hazai közlekedési információkkal, dugókkal, balesetekkel kapcsolatban, a TMC szolgáltatások hazai elindulásáig: a geospace.hu a Klubrádióval közösen online térképet kínál, melynek adatai navigációs berendezésekre, tenyérgépekre és PNA-kra is letölthető.

Hiánypótló

A Klubrádión negyedóránként, hétköznapon reggel 7 és 9 óra között pedig 10 percenként hallhatóak közlekedési hírek, melyek ezentúl a Klubrádió és a geospace.hu weboldalon is elérhetőek egy Google maps-alapú térképen megjelenítve. A Klubrádió közlekedési hírei a városban autózó munkatársuk élő jelentéséből, illetve folyamatos tájékoztatásából származnak, kerülnek adásba, és kerülnek fel az internetre. Az interneten található híreket folyamatosan egészítik ki az oldal szerkesztői az utinform híreivel és a felhasználók saját tapasztalataikkal, élményeikkel.

A térképen az út- vagy sávlezárások, közmű- vagy útfelújítások mellet a forgalmi rend változásai, aktuális fennakadások, balesetek is megtalálhatóak. A legfontosabb azonban az, hogy a friss információk Garmin készülékekre és iGO My way navigációs berendezésekre is letölthetőek -- utóbbira az adatok a POI Explorerrel konvertálhatók át --, így a közlekedési adatokat a GPS-es készülékek is hasznosítani tudják, kerülőutakat tervezhetnek.

Klubrádió - Geospace

TMC?

A TMC szolgáltatások hazai indulásáig a Klubrádió - Geospace közös szolgáltatás igazán hiánypótló, egyetlen felületen találhatók meg a legfrissebb közlekedési információk. A TMC rendszert Nyugat-Európa több országában és az Egyesült Államokban azonban már használják az utazás megbízhatóbbá tételére, ez a kiegészítő szolgáltatás -- mely erre alkalmas GPS-készülékekkel és navigációs szoftverrel vehető csak igénybe -- valós időben jelzi a helyi forgalmi helyzetet, hívja fel figyelmünket akadályokra, mint például balesetek, dugók és más, lehetőleg elkerülendő események.

A TMC adatokat nem műholdról sugározzák, hanem a földi rádióadások Radio Data System (RDS) adatai közé rejtik el. Az RDS-t ma már mindenki ismeri, ez árulja el itthon is az éppen hallgatott rádiócsatorna nevét, telefonszámát, vagy a játszott dal címét. Az első hazai TMC tesztadás várhatóan 2008 elején indul el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról