Szerző: Bizó Dániel

2007. október 15. 13:09

Erősen teljesített a Samsung, de kilátásait kétkedés övezi

Meglepte az elemzőket a Samsung Electronics harmadik negyedéves teljesítménye. A dél-koreai óriás a várakozásokat jócskán meghaladó profitról, és minden üzletágában javuló nyereségességről számolt be -- többek között remekelt a mobilrészleg. A tőzsde ugyanakkor nem díjazta a gyorsjelentést, ugyanis elemzők nyugtalanítónak tartják a memóriagyártás kilátásait, amit jelentősen megnövelt tőkebefektetéssel fejelt meg a vállalat.

[HWSW] Meglepte az elemzőket a Samsung Electronics harmadik negyedéves teljesítménye. A dél-koreai óriás a várakozásokat jócskán meghaladó profitról, és minden üzletágában javuló nyereségességről számolt be -- többek között remekelt a mobilrészleg. A tőzsde ugyanakkor nem díjazta a gyorsjelentést, ugyanis elemzők nyugtalanítónak tartják a memóriagyártás kilátásait, amit jelentősen megnövelt tőkebefektetéssel fejelt meg a vállalat.

A Samsung Electronics negyedéves forgalma 10 százalékkal 16,7 ezer milliárd koreai wonra, vagyis aktuális középárfolyamon 18,2 milliárd dollárra emelkedett, miközben üzemi eredménye 2,26 milliárd dollárnak felelt meg, ami több mint 20 százalékkal magasabb az elemzői konszenzusnál. Adózott nyeresége 2,4 milliárd dollárt tett ki, hajszállal múlva csak felül a tavalyit. A nyereség nagy részét a félvezetőgyártás tette ki, melyen belül a memóriagyártás dominál. A részleg a nehéz piaci körülmények és termeléskiesése ellenére drasztikusan növelte üzemi eredményét, mely 1 milliárd dollárnak felelt meg, ami közel háromszorosa a második negyedévesnek, ugyanakkor elmarad a tavalyi 1,33 milliárdtól -- igaz, a tavalyi kivételesen jó év volt a memóriagyártóknak.

Ráerősítenek a memóriagyártásra

A Samsung a világ legnagyobb DRAM- és NAND-flash gyártójaként tovább kívánja növelni idei félvezető beruházásait annak érdekében, hogy növelje kapacitását és javítson fajlagos termelési költségein. A vállalat már eddig is a befektető az iparban, a most bejelentett extra 1,5 milliárd dolláros tőkebefektetéssel pedig 7,5 milliárd dollárra növeli a teljes évben eszközölt beruházások összegét. Az idén szokatlanul meredeken eső DRAM-, és a hagyományosan zuhanórepülést mutató NAND-árak alapján azonban elemzők szkepticizmussal fogadták ezt a vélhetően riválisokat kiszorító hatásra játszó előremenekülést. A memóriagyártók idén összesen 28 milliárd dollárt fordítanak kapacitásfejlesztésre, 20 százalékkal többet az idén összeomló DRAM-árakat okozó tavalyinál.

A negyedik negyedévben további 15 százalékkal csökkenhetnek az árak, véli a Samsung. "Továbbra is adódnak nehézségek a DRAM-iparban, de biztosak vagyunk abban, hogy felül tudunk kerekedni ezeken a bizonytalanságokon a chipektől való függőség csökkentése és felsőkategóriás [nagykapacitású és -teljesítményű memória-] chipek termelése hatékonyságának fokozásával" -- mondta el korábban Chu Woo-sik befektetői kapcsolatokért felelős alelnök. A Samsung terveinek sikeressége azonban nagymértékben függ riválisai lépéseitől. Ha a többi vállalat is kapacitásbővítési versenybe kezd, az árak tovább zuhanhatnak.

Másfélszer annyi mobilt adtak el, mint egy éve

A Samsung hatalmas memóriagyártásának árnyékában kevesebb figyelem jutott a vállalat többi üzletágának. A mobilrészleg rekordszámú mobiltelefont értékesített, miközben átlagos eladási árát is képest volt tovább, 151 dollárra emelni az egyébként is magas szintről. A Samsung 42,6 millió mobiltelefon szállított le szemben az egy évvel korábbi 30,7, és a második negyedéves 37 millióval, aminek hatására a divízió üzemi profitrátája másfélszeresére, 11,6 százalékra növekedett az előző negyedévhez képest, és 750 milliót dollárt tett ki. Drasztikus mértékű javulást mutatott fel az LCD-panelgyártás, mely 730 millió dollárnak megfelelő üzemi nyereségével, mely több mint négyszerese az egy évvel korábbinak, 3 éve nem látott rekordot ért el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról