Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 9. 12:58

Új hálózati dokumentumszkenner a Canontól

Bemutatta legújabb dokumentumolvasóját a Canon, amelyet a csoportmunkát támogató szkennerek gyorsan növekedő piacára szán. Az InfoSource idén májusban közzétett előrejelzése szerint a hálózati lapolvasók forgalma 2007 és 2011 között 46 százalékkal növekszik, de Magyarországon még ennél is gyorsabb növekedésre számít a Canon.

[HWSW] Bemutatta legújabb dokumentumolvasóját a Canon, amelyet a csoportmunkát támogató szkennerek gyorsan növekedő piacára szán. Az InfoSource idén májusban közzétett előrejelzése szerint a hálózati lapolvasók forgalma 2007 és 2011 között 46 százalékkal növekszik, de Magyarországon még ennél is gyorsabb növekedésre számít a Canon.

Kik digitalizálnak?

A dokumentumok digitalizálásának húzóágazatai elsősorban a kormányzat, az egészségügy, a logisztika, a pénzügyi szektor, valamint a különféle szolgáltatók ügydélszolgálata -- mutatott rá Pataki Tamás, a Canon DMS (Documentum Management Systems) üzletágának vezetője. Az érdeklődés egyre nagyobb, hiszen az elektronikus iratkezelés felgyorsítja az ügyintézést, hatékonyabbá teszi a munkát és növeli az ügyfelek bizalmát, elégedettségét, ehhez viszont elengedhetetlen a dokumentumok digitalizálása, legyen szó akár szerződésekről, űrlapokról vagy más iratokról.

Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a hatalmas irattárak fenntartási költsége is óriási, egy egészségügyi intézményben a létesítmény alapterületének akár tizedét is kiteheti. A belvárosi ingatlanok árának növekedése szintén olyan tényező, amely az elektronikus irakezelés felé tereli a vállalatokat, amelyeknek ezután nem szükséges az irataikat a telephelyükön drágán tárolni, rábízhatják azokat egy iratkezelési szolgáltatóra és az elektronikus példányokkal dolgozhatnak tovább, ezzel helyet szabadítva fel a drágán bérelt irodáikban.

A logisztikában és a pénzügyi szektorban komoly versenyelőnyt jelent az elektronikus dokumentumkezelés, ami által javul a szervezet reakcióideje, gyorsabban tudja az ügyfelek rendelkesére bocsátani a szükséges adatokat, ez ugyanígy igaz a szolgáltatók ügyfélszolgálatára is. A Canon szerint azonban ami ma még versenyelőnyt jelent, a közeljövőben már a versenyképesség megtartásának alapfeltétele lesz. Ezt természetesen az ügyfelek is felismerték, így a dokumentum-szkennerek piaca világszintén és hazánkban is dinamikusan bővül.

A Canon Hungária közel 5 milliárd forintos forgalmat bonyolító Business Solutions üzletága tavalyelőtt több mint 300 hálózati szkennert értékesített, 2006-ban viszont már majdnem 600-at adtak el, a növekedés több mint 80 százalékos volt tehát. Pataki Tamás lapunk érdeklődésére elmondta, a vállalat egyre növeli részesedését a dokumentumolvasók piacán, amely azonban itthon elég volatilis, a számok nagyban függnek a kormányzati megrendelésektől.

Canon ScanFront 220P
Canon ScanFront 220P

Az új üdvöske

A Canon kínálatában dokumentumolvasók egész sora szerepel, a percenként 10-12 lap feldolgozására képes személyi szkennertől kezdve egészen a több száz lap beolvasására tervezett, ipari felhasználásra szánt készülékekig, amelyek ára a több millió forintot is elérheti. A most megjelent ScanFront 220P a Canon szerint a munkacsoport-kategóriába tartozik. A kompakt kivitelű készülék Ethernet-hálózatra köthető, a beolvasott dokumentumokat e-mailben azonnal el tudja küldeni, de akár FTP-szerverre is mentheti őket, vagy a behelyezett USB-s háttértárra is fel tudja írni.

A készülék 8,5 hüvelykes érintőképernyőjén megtekinthető a beolvasott dokumentum előnézete és még azelőtt elvégezhetők a szükséges módosítások (pl. átméretezés, forgatás, szkennelési beállítások megváltoztatása), hogy a felhasználó -- akiket akár ujjlenyomattal is tud azonosítani a szkenner -- visszament volna az asztali gépéhez és szembesült volna azzal, hogy valamit rosszul állított be. Az egyszerűbb kezelhetőség érdekében a géphez billentyűzet és egér is csatlakoztatható. A ScanFront 220P percenként 26 lapot tud beolvasni, az esetleges összetapadt lapokat ultrahangos érzékelője segítségével ki tudja szűrni, ezekről figyelmeztetést küld. A készülék TIFF, MTIFF, JPG, PDF és MPDF fájlformátumokat támogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról