:

Szerző: Bizó Dániel

2007. október 9. 12:52

Fejlesztett hypervisort és virtualizációs csomagokat mutatott be a VMware

Új virtualizációs csomagokat mutatott be kis- és középvállalatok számára a VMware, melyek egyúttal a cég szoftvereinek új képességekkel felruházott verzióit tartalmazzák. Az ESX Server 3.5 hypervisor képességeivel tovább fokozható a fizikai gépek konszolidációja, megfelelően erőteljes konfigurációjú kiszolgálók használatával. Ezen túlmenően az Infrastructure 3 csomagok fokozott automatizációs képességeket ígérnek, magas rendelkezésre állást, vagy akár dinamikus erőforásallokációra és az alacsony kihasználtságú szerverek leállítására is képesek.

[HWSW] Új virtualizációs csomagokat mutatott be kis- és középvállalatok számára a VMware, melyek egyúttal a cég szoftvereinek új képességekkel felruházott verzióit tartalmazzák. Az ESX Server 3.5 hypervisor képességeivel tovább fokozható a fizikai gépek konszolidációja, megfelelően erőteljes konfigurációjú kiszolgálók használatával. Ezen túlmenően az Infrastructure 3 csomagok fokozott automatizációs képességeket ígérnek, magas rendelkezésre állást, vagy akár dinamikus erőforásallokációra és az alacsony kihasználtságú szerverek leállítására is képesek.

Új hypervisor

Az EMC által felvásárolt, majd nemrég hatalmas sikerrel tőzsdére vonult VMware tegnap demózta a még idén megjelenő ESX Server 3.5 hypervisorát. Az ESX Server 3.5 segítségével már 64 gigabájt memóriát alkalmazó virtuális gépek is futtathatóak (szemben a korábbi 16 gigabájtos korláttal), míg 128 megabájt fizikai memóriát képes megcímezni a virtualizációs réteg -- a vendégrendszerek számára továbbra is 4 processzormag a maximum, ugyanis a VMware szerint ügyfelei 95 százalékban 4 vagy kevesebb processzoros gépen futtatják az ESX szervert, így egyelőre nincs arra igény, hogy a további skálázódás érdekében gyökeresen átdolgozzák a hypervisort. Más megoldások, mint a Xen, a Virtual Iron vagy a fejlesztés alatt álló Microsoft Viridian tovább skálázódnak.

Az ESX Server 3.5 és a Virtual SMP segítségével így 4 processzort használó, 64 bites vendégrendszerek futtathatóak, akár négymagos fizikai processzorokon is. Az új hypervisor már támogatja az Intel és az AMD által implementált hardveres támogatásokat, így a virtualizáció jelentette teljesítménycsökkenés kisebb lesz egy és több vendég párhuzamos futtatásakor egyaránt. A 3.5 már az AMD nemrég piacra dobott Barcelona chipjének megoldásait is kiaknázza, melyekkel a virtuális gépek teljesítménye méginkább a natívakét közelít a memóriaintenzív feladatok futtatása során is.

Nemcsak a számítási teljesítmény és a memóriakezelés frontját történt ugyanakkor előrelépés. A 3.5 értékes újdonságokat vonultat fel az I/O oldalán is: már helyi SATA meghajtókat, 10 gigabites Ethernet vezérlőt, TCP/IP processzor-tehermentesítést és Infiniband tárolókat is támogat, vagyis a rendszermérnököknek kevesebb megkötéssel kell dolgozniuk. Szoftveres oldalon a 3.5 már támogatja a paravirtualizált Linux kerneleket is (2.6.20), mellyel nemcsak nagyobb teljesítmény érhető el, de ennél is nagyobb előnyévé válhat nagyobb IT-környezetben, hogy ugyanazon kernelt használják a virtualizált és fizikai rendszerképek egyaránt.

Virtualizációs csomagok kicsiknek, és kicsit nagyobbaknak

A kisebb IT-infrastruktúrával rendelkezőknek szánt, belépőszintű Infrastructure 3 Foundation az ESX Serveren és Virtual SMP-n kívül tartalmazza a fizikai-virtuális konszolidációt lépésről lépésre elősegítő Guided Consolidationt. Az Update Manager nagymértékben automatizálja az EXS gazda és a vendégek szoftvereinek frissítését és a frissítések nyomon követését -- a szoftver Windwos XP, Vista, 2000 és 2003, és Red Hat Enterprise Linux vendégeket támogat. A csomag része még a biztonsági mentések készítésére szolgáló Consolidated Backup és a VirtualCenter Foundation Server is, mellyel legfeljebb három gazdagép felügyelete végezhető el.

Az Infrastructure 3 Standard High Availability a fenti csomagon kívül magas rendelkezésre állást biztosító kiegészítőt is tartalmaz, a VMware a High Availabilityt, mellyel két kétprocesszoros géppel biztosíthatunk redundanciát alkalmazásainknak. Tükrözve a magas rendelkezésre állás értékét sok cég számára, a két licencért 3000 dollárral többet kell majd fizetni, mint a három licences Foundation 3000 dolláros listaára. A HA figyeli a virtuális és fizikai gépek állapotát, és bármely meghibásodása esetén képes automatikusan újraindítani a vendéget, akár egy másik fizikai szerveren.

A közepes méretű IT-infrastruktúrával rendelkező vállalatok számára a VMware az Infrastructure 3 Midsize csomagot javasolja, mely az eddigieken kívül a VMotiont és Storage VMotiont, a Distributed Resource Schedulert (DRS) és a kísérleti állapotban lévő Distributed Power Managementet (DPM) is tartalmazza további 9000 ezer dollárért, vagyis 15 ezer dolláros listaáron, melyért három kétprocesszoros licenc jár. A VMotion lehetővé teszi, hogy virtuális gépeinket anélkül mozgassuk különböző gazdák között, hogy azok futásuk közben ebből bármit is észrevennének, így az Update Managerrel kombinálva például a virtualizációs réteget is a vendégül látott gépek leállítása nélkül frissíthetjük -- átmenetileg egy másikra kell csak átmozgatni.

Az DRS segítségével a virtuális gépek közötti erőforrás-allokációra vonatkozó prioritásokat, politikákat határozhatunk meg. A DRS dinamikusan képes az erőforrásokat elosztani, így akár új gazda rendszerbe állítása esetén automatikusan újraosztja a virtuális gépeket a beállításoknak megfelelően, és akár a tervezett leállásokat is képes figyelembe venni. A DRS a kísérleti fázisban lévő DPM-mel kiegészítve képes figyelembe venni a gépek fogyasztását, és ennek figyelembe vételével minél kevesebb hosztra konszolidálni a virtuális gépeket, hogy a feleslegeseket készenléti állapotba küldhesse.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.