Szerző: Bizó Dániel

2007. október 8. 17:17

Tovább faragta processzorainak árát az AMD

Közel egy hónapja, hogy az AMD bemutatta következő generációs mikroarchitektúrájára épülő processzorát, a Barcelonát, az asztali változatok megérkezésére továbbra is várni kell. A cég asztali termékkínálatának kompetitív helyzete így továbbra sem javul, sőt az AMD ismét árcsökkentésre kényszerült, hogy tartani tudja pozícióit a piacon, aminek nincs kedvező kicsengése a pénzügy teljesítményre nézve.

[HWSW] Közel egy hónapja, hogy az AMD bemutatta következő generációs mikroarchitektúrájára épülő processzorát, a Barcelonát, az asztali változatok megérkezésére továbbra is várni kell. A cég asztali termékkínálatának kompetitív helyzete így továbbra sem javul, sőt az AMD ismét árcsökkentésre kényszerült, hogy tartani tudja pozícióit a piacon, aminek nincs kedvező kicsengése a pénzügy teljesítményre nézve.

Az AMD az Intel Core mikroarchitektúrájának bemutatását követően számos alkalommal kényszerű árcsökkentést hajtott végre, aminek következtében a tavaly év eleji áraknak töredékét tapasztalhatjuk. A tavaly nyáron legerősebbnek számító Athlon 64 X2 5000+ modellt hamarosan az akkori ár negyedéért szerezhetjük majd be. A mostani legújabb leárazás ugyanakkor már csak egyfajta korrekciónak tekinthető, ugyanis jellemző mértéke 10 százalék alatti, sőt néhány esetben még halvány emelkedés is megfigyelhető.

A világ másodszámú processzorgyártójának legerősebb asztali processzorának, az Athlon 64 X2 6400+ modell nettó gyártói listaára 220 dollárra módosult, ami 40 ezer forintnak felel meg. A jelentős mennyiséggel vásárló master disztribútoroknak járó kedvezmények miatt a boltokba is elérhet nem sokkal többért. Összehasonlításképpen az Intel legerősebb kétmagosa körülbelül 60 ezer forinttól hozzáférhető itthon, miközben gyártói listaára mindössze 20 százalékkal magasabb, ami a két gyártó különböző alkupozíciójának erősségét és a keresletet tükrözi.

A lassabb Athlon 64 X2 modellek ára ennél kisebb mértékben csökkent a 4000+ modellig bezárólag. A 64-es jelölést mellőző, rendkívül energiatakarékos (45 wattos maximális elektronikai keret) Athlon X2 BE sorozatban ugyanakkor az ár halvány emelkedése látszik, miközben megjelent a 2,3 gigahertzes változat. Új jelölési rendszerében új belépőkategóriás modelleket is piacra dobott a vállalat Athlon 64 LE jelöléssel, melyek egy aktív processzormaggal rendelkeznek. A 2,4 gigahertzes listaára 53 dollár, vagyis kevesebb mint 10 ezer forint. Az új árlista a Sempronok és régebbi Athlon 64-ek modelleket és árait is frissítette, aminek hatása várhatóan a következő hetekben a hazai boltokban is érezhetővé válik már.

Hivatalos információ nincs arra vonatkozóan, hogy az AMD mikor kezdi meg a Barcelona asztali derivatíváinak forgalmazását, melyek Phenom néven kerülnek piacra majd, ugyanakkor a bejelentés év vége felé várható, valószínűleg novemberben. Az Intel ugyanis ezekben a hetekben már megkezdhette 45 nanométeres kínálatának szállításait, melyek hivatalos rajtja november 12-én esedékes. A Penryn-generáció továbbcsiszolt Core-mikroarchitektúrát, nagyobb L2 cache-t és gyorsabb adatbuszt hoz majd el magasabb órajelek mellett. A kezdetben a vállalat a Xeonokat priorizálja, ugyanakkor jövő év elejére az új Core 2 Duo modellek szállításai is gyorsan felfutnak várhatóan, így az AMD asztali kínálatának feszülő nyomás valószínűleg nem enyhül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról