Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 8. 13:15

Kis- és középvállalati blade megoldással jelentkezett az IBM is

Nem sokkal azután, hogy a HP bemutatta kisvállalatoknak, fiókirodáknak szánt blade megoldását, az IBM is egy hasonló termékkel rukkolt elő. Az új BlaceCenter S blade keret egyszerűen használható és telepíthető, ráadásul az ára is megfizethető.

[HWSW] Nem sokkal azután, hogy a HP bemutatta kisvállalatoknak, fiókirodáknak szánt blade megoldását, az IBM is egy hasonló termékkel rukkolt elő. Az új BlaceCenter S blade keret egyszerűen használható és telepíthető, ráadásul az ára is megfizethető.

Az új, 7U magas BladeCenter S keretet úgy alakították ki, hogy akár egy irodában is használható legyen, nem feltétlen szükséges rackbe szerelni, a tápellátásához is elég egy egyszerű fali konnektor. Az IBM blade keretébe hat szervert lehet behelyezni, míg a c3000-be nyolc blade építhető be. Előbbinek a működése azonban halkabb, az IBM 60 decibelről beszél, míg a HP gépe 10 decibellel hangosabb. A BladeCenter S akár 11U méretűre is bővíthető, így ha a felhasználók "kinőtték", nem szükséges lecserélniük, van benne hely további blade-eknek vagy tárolóknak.

A kis- és középvállalatok informatikai igényei egyre szofisztikáltabbak, a cégek már nem érik be a nagyvállalatok számára kialakított megoldások kisebb, "butább", olcsóbb változataival, kifejezetten a saját igényeikre szabott termékeket keresnek. A Nagy Kék szerint a BladeCenter S is ilyen, erre bizonyíték, hogy a használata és telepítése is egyszerű, utóbbi akár három lépésben is elvégezhető. Stuart McRae, az IBM BladeCenterek marketing-menedzsere szerint a blade technológia eddig a nagyvállalati adatközpontok kiváltsága volt, az új fejlesztéseknek köszönhetően azonban már kisebb cégek is eredményesen alkalmazhatják.

A decembertől kapható új BladeCenter S ára 3298 dollártól indul, amelyben a tápegységek, hűtők, valamint egy DVD-olvasó is benne foglaltatik, viszont nem tartalmazza az irodai használathoz lényegében elengedhetetlen Office Ready Kitet, amelyben a zajszűrő és a porszűrő található. A rivális HP c3000 listaára 4299 dollártól indul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról