Szerző: Bizó Dániel

2007. október 8. 13:22

Sikeresen állítja át Vistára a Windows-felhasználókat a Microsoft

[Net Applications/HWSW] A Vista megjelenésére a szabad szoftveres közösségben jópáran a Linux nagy lehetőségeként tekintettek azt várva, hogy a Microsoft új operációs rendszerével elégedetlen Windows-felhasználókat megszerezzék maguknak. A Net Applications webes statisztikán alapuló legfrisebb számai alapján ugyanakkor úgy tűnik, a Vista sikerrel konvertálja a Windows-felhasználókat -- ha van is nyertese az átállásnak, az nem a Linux, hanem a MacOS X.

[Net Applications/HWSW] A Vista megjelenésére a szabad szoftveres közösségben jópáran a Linux nagy lehetőségeként tekintettek azt várva, hogy a Microsoft új operációs rendszerével elégedetlen Windows-felhasználókat megszerezzék maguknak. A Net Applications webes statisztikán alapuló legfrisebb számai alapján ugyanakkor úgy tűnik, a Vista sikerrel konvertálja a Windows-felhasználókat -- ha van is nyertese az átállásnak, az nem a Linux, hanem a MacOS X.

Gyorsítósávon a Vista

A Windows XP minden elsöprő népszerűsége mögött egy év alatt a második leggyakrabban használt operációs rendszerré nőtte ki magát a Windows Vista, részesedése a Net Applications többmilliós mintavételű webes statisztikája alapján 7,38 százalék. Használatának felfutása január végi kiskereskedelmi bemutatását követően indult meg, ami a vállalati felhasználás szokásos konzervativizmusát jelzi. A számítógépgyártók szerint az üzleti ügyfelek a vártnál nagyobb arányban továbbra is a Windows XP-t preferálják továbbra is, így a Microsoft 2008 június 30-ig tolta ki az új dobozos vagy előtelepített XP-k értékesítésének határidejét -- ennek ellenére a Vista Business és Ultimate változatai továbbra is feljogosítanak majd az XP használatára, melyet aztán tetszőleges időben frissíthetünk Vistára.

A Vista a januári kiskereskedelmi debütálást követően, mikor PC-kre előtelepítve és dobozos formában is megvásárhatóvá vált, havonta átlagosan 0,9 százalékpontot adott a részesedéséhez, szeptemberben pedig 1,12 százalékponttal nőtt, amit vélhetően az iskolakezdési szezonnal fefutó PC-eladások magyaráznak. Ez alapján a Vista térnyerése a következő hónapokban tovább gyorsul majd, ahogyan az újonnan vásárolt PC-k túlnyomó többségére Vista kerül, mígnem jövő júliustól a Windowsok közül kizárólag a Vista lesz hozzáférhető a boltokban vagy az új számítógépeken.

A Vista térnyerésével párhuzamosan a Windows XP részesedése olvadni kezdett, ráadásul kisebb mértékben, mint amennyit utódja megszerzett, vagyis az XP és a Vista, mint korszerűnek tekinthető PC Windows rendszerek, együttesen nagyobb részesedéssel bírtak, mint tavaly októberben. Az XP tavalyi közel 85 százalékos részesedése 79,32 százalékra süllyedt idén szeptemberre, míg 1 százalékpottal 86,7 százalékra növekedett a Vistával együttes súlya -- ez arra utal, hogy a régebbi Windowsokat használók közül is áttérésre sarkallt felhasználókat.

Windows Vista a polcokon

Sértetlen a Windows-birodalom

A teljes Windows-platform részesedése ugyanakkor csökkent, mégpedig a nem PC-operációs rendszerek hatását kiszűrve 1,85 százalékponttal, így szeptemberben a Net Applications látóterébe került személyi számítógépek 92,5 százaléka futtatott valamilyen Windowst -- a Windows 95 mára gyakorlatilag eltűnt, mérhetetlenné vált. A Windows 98 és Me felhasználók tábora 3 százalék körülről 1,7 százalékponttal esett vissza, míg a Windows 2000 felhasználók aránya is jelentősen visszaszorult ez idő alatt, ugyanakkor egyik csoport folyamatos olvadásának dinamikájában sem mutatható ki változás a Vista megjelenését követően.

Az időszak legsikeresebbje a Mac OS, mely azIntel-alapú Apple-gépek sikerének köszönhetően közel másfél százalékponttal 6,6 százalékra növelte részesedését, vagyis ha a Microsoft Vistára váltásának van is nyertese, akkor az az Apple. Ennyi adatból azonban nem vonható le az a következtetés, hogy a Vistával kapcsolatos véleményeknek döntő hatása lenne a trendekre, sőt, a Mac OS részesedésének dinamikája függetlennek tűnik a Vistától.

A Linux részesedése lényegében megduplázódott: a Net Applicationsszel találkozott PC-k 0,8-0,9 százalékán futott egy Linux disztribúció. Itt már megfigyelhető, hogy a Linux részesedése a Vista kiskereskedelmi bemutatása után indult meg felfelé, ugyanakkor annak minimális a mértéke, havonta legfeljebb 1-2 tized százalék, és az utóbbi hónapokban ez alá lassult. Úgy tűnik tehát, hogy bár bizonyára vannak felhasználók, akik a Vistával kapcsolatos negatív vélemények vagy saját elégedetlenségük hatására elhagyták a Windows platformot, arányuk nem jelentős.

A konverzió eredményessége ellenére ugyanakkor a Vista lényegesen lassabb rajtott vett eddig, mint az XP. Bár Vistából a forgalmazás első 60 napjában 20 millió példányt értékesítettek, 3 millióval többet, mint XP-ből 5 évvel ezelőtt ugyanennyi idő alatt, a PC-piac azóta több mint másfélszeresére duzzadt, így arányosan a Vista az XP teljesítményének kétharmadát hozza nagyjából. Több meghatározó PC-gyártó is és elemzők közölték, hogy továbbra is nagy igény mutatkozik XP-re, miközben nem tapasztalják a remélt élénkítő hatását a keresletre, ami miatt az Acer elnöke, Gianfranco Lanci nyilvánosan is kritizálta a szoftveróriást.

A Net Applications által összeállított statisztika szabadon hozzáférhető a cég Market Share weboldalán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról