Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 8. 10:41

Kalóz Windowsra is települ az Internet Explorer 7

Már kalóz Windowsra is települ az Internet Explorer 7, a Microsoft ugyanis csütörtök óta nem ellenőrzi az operációs rendszer eredetiségét, ha valaki a cég új böngészőjét tölti le .

[HWSW] Már kalóz Windowsra is települ az Internet Explorer 7, a Microsoft ugyanis csütörtök óta nem ellenőrzi az operációs rendszer eredetiségét, ha valaki a cég új böngészőjét tölti le.

A biztonság nem luxus

Az Internet Explorer 7 egy évvel ezelőtt, október közepén jelent meg és kezdetektől fogva csak eredeti Windowsra települt, letöltéskor a Microsoft a Windows Genuine Advantage program keretében ellenőrizte az operációs rendszer jogtisztaságát. A redmondi cég egyfajta "jutalomként" kínálta a böngészőt azok számára, akik legális Windowst futtattak, most azonban megváltoztatta álláspontját azt állítva, hogy minden Windows-felhasználónak érdeke, ha a legújabb böngésző van a gépén.

"A Microsoft elkötelezett az egész windowsos platform védelme érdekében, ezért frissítjük az IE7 telepítőt, hogy a lehető legszélesebb körben, minden Windows-felhasználó számára elérhető legyen" -- írta blogjában Steve Reynolds, az Internet Explorer programmenedzsere. "Az Internet Exporer 7 telepítéséhez mostantól nem szükséges Windows Genuine Advantage ellenőrzés, ezáltal a szoftver minden Windows XP felhasználó számára elérhető."

A Microsoft szándéka valószínűleg az, hogy a biztonságosabb böngésző terjesztésével megakadályozza vagy legalábbis lelassítja azon kártevők terjedését, amelyek a böngészőkön át fertőzik meg a felhasználók gépeit. Az IE előző verziója, az IE6 nagyjából a Windows XP-vel egyszerre jelent meg, vagyis már 6 éves, ennek ellenére még mindig találni benne komoly sebezhetőségeket. Amióta az IE7 megjelent, az IE6-ban 22 sérülékenységet kellett foltozni, amelyek közül 20 kritikus volt, míg az IE7-ben 13 biztonsági rést javított a Microsoft, amiből 10 volt kritikus.

Firefox-komplexus

Egyesek szerint a Microsoft valódi motivációja a Firefox térnyerésének visszaverése. A sokak által szidott IE6-nak nagy szerepe volt a nyílt forrású böngésző elterjedésében, az IE7 pedig nem tudott fordítani a trenden annak ellenére, hogy számos új funkciót hozott és jóval biztonságosabb is az elődjénél -- cserébe csak eredeti Windowson fut, így aztán azok a kalóz Windows felhasználók, akik elégedetlenek voltak az IE6-tal, tömegesen tértek át Firefoxra, ahelyett hogy az új IE-vel próbálkoztak volna.

A Net Applications jelentése szerint az IE7 megjelenése óta a Firefox részesedése 2 százalékonttal emelkedett, miközben az IE6 és az IE7 összesített részesedése 3 százalékponttal csökkent. Szeptemberben a netezők 77,8 százaléka használt Internet Explorert, 14,8 százalékuk Firefoxot, 5 százalékuk Safarit, 0,8 százalék pedig Operát -- derül ki a több mint 40 ezer weboldal látogatói adatai alapján készült statisztikából.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról