Szerző: Bizó Dániel

2007. október 5. 19:54

Harmadával csökkenti a PlayStation 3 árát a Sony

Igaznak bizonyultak a korábban több helyről felbukkant értesülések a Sony árcsökkentésével kapcsolatban. A vártnál egy héttel korábban ugyan, de a Sony két órával ezelőtt közölte, hogy Európában bevezet egy új PlayStation 3 modellt, melynek ajánlott kiskereskedelmi ára harmadával alacsonyabb az euroövezet nagy részén, mint a korábbi modellé, melynek szintén csökkenti árát. Az új modell a kiszivárgott információknak megfelelően kisebb merevlemezt, néhány USB portot és a kártyaolvasót is elhagyta, a legnagyobb változás azonban a visszafelé kompatibilitásban történt -- az ugyanis megszűnt.

[HWSW] Igaznak bizonyultak a korábban több helyről felbukkant értesülések a Sony árcsökkentésével kapcsolatban. A vártnál egy héttel korábban ugyan, de a Sony két órával ezelőtt közölte, hogy Európában bevezet egy új PlayStation 3 modellt, melynek ajánlott kiskereskedelmi ára harmadával alacsonyabb az euroövezet nagy részén, mint a korábbi modellé, melynek szintén csökkenti árát. Az új modell a kiszivárgott információknak megfelelően kisebb merevlemezt, néhány USB portot és a kártyaolvasót is elhagyta, a legnagyobb változás azonban a visszafelé kompatibilitásban történt -- az ugyanis megszűnt.

Új modell, kifutó régi

A Sony Computer Entertainment Europe ma hivatalosan is bejelentette, hogy új, 400 eurós PlayStation 3 modellt vezet be a PAL-területekre, ami Európa mellett Ausztráliát és Új-Zélandot is magába foglalja. Az új változat 40 gigabájtos merevlemezzel, 4 helyett 2 USB porttal rendelkezik, miközben nincs kártyaolvasója. A legnagyobb változást azonban a korábbiakhoz képest az jelenti, hogy a gép immár nem rendelkezik semmiféle PlayStation 2-támogatással -- a hivatalos indoklás szerint a jövőbeni PlayStation 3-vásárlók nem tartanak igazán igényt erre a funkcióra. Az új modell jövő szerdától bukkan fel a boltok polcain Európa szerte, így vélhetően Magyarországon is. A kiszivárgott információk alapján a bejelentést korábban jövő péntekre várta a szakma.

A jelenlegi 60 gigabájtos változat és az azzal szerelt csomagok (Starter Pack: plusz 2 játék és egy SIXAXIS), melyek szoftveresen kompatibilisek PlayStation 2-es játékok százaival, a készlet erejéig még megvásárolhatóak, szintén csökkentett, 600 euró helyett 500 eurós áron, így a hazai javasolt kiskereskedelmi ár 165 ezer forintról 140 ezer forint alá süllyedhet, míg az ennél kedvezőbb árat kínáló helyeken, szinkronban az osztrák és német árakkal, vélhetően 125 ezer forintért is hozzáférhető lesz. A 40 gigabájtos változat akár 100 ezer forint alá is becsúszhat. Az új modell vélhetően egy új revíziójú (funkcionalitásában változatlan) belsőt takar, mely jelentősen olcsóbban termelhető a korábbi változatoknál, ez teszi lehetővé az árcsökkentést.

A 40 gigabájtos PlayStation 3 változat

Kard ki kard

A Sony ezzel a drasztikus lépéssel egyértelmű támadást indított a Microsoft Xbox 360 konzolja ellen az idei ünnepi szezonért, mely kritikus jelentőségűnek bizonyulhat a konzolok későbbi szereplésében. Az ipar és a média árgus szemekkel figyeli a két gép idei évvégi teljesítményét, hogy megjósolják, melyik platform kerekedik felül ebben a generációban, pontosabban a PlayStation 3 felhasználói bázisa rövid távon be tudja-e hozni az Xbox 360 nagyjából 6 milliós előnyét -- a Sony ígérgetésének megfelelően. Jellemzően a teljes éves forgalom 40 százaléka realizálódik novemberben és decemberben.

Ezen múlhat ugyanis, hogy a játékkiadók melyik platformra helyeznek nagyobb hangsúlyt fejlesztéseik során, aminek az eredményeként megjelenő játékok további konzoleladásokat generálnak -- ez a spirál vitte sikerre az előző kettő PlayStationt is. Várhatóan a Microsoft sem marad tétlen, és jövő héten ha árcsökkentést nem is, de értékes kiegészítőkkel megpakolt csomagokat jelent be változatlan áron. Igaz, az iparágat szorosan követő fórumozóink véleménye szerint ez kevés lesz a Sony agresszív árcsökkentésével szemben, mely Európában alig több mint 6 hónappal a gép megjelenését követi.

A Sony számára a PlayStation 3 kudarca elfogadhatatlan opció, mivel kulcseleme a Blu-ray formátum sikerre vitele mellett a Sony márka újjáélesztésének, valamint a Sony film- és zenekiadói üzletei számára meghatározó disztribúciós platform lehet a jövőben. A Microsoft szempontjából is stratégiai jelentőséggel bír ugyanakkor a konzolbiznisz, melynek feladata megakadályozni, hogy a Sony a PlayStationnel nagyerejű alternatív szoftverplatformot hozzon létre a Windows-alapú multimédiás PC-kkel szemben -- kerül, amibe kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról