Szerző: Bizó Dániel

2007. október 5. 14:34

Saját hypervisort és virtualizált desktop megoldást is bejelentett a Sun

Bejelentette saját virtualizációs platformját a Sun Microsystems, melyet néhány hónapon belül tesztelhető termék formájában is bemutat majd. Ezzel párhuzamosan a vállalat a VMware technológiájára alapozva friss megoldást mutatott be a PC-környezetek központosított virtualizálására, igyekezve megerősíteni a cég helyzetét a vékony kliensek és a virtuális desktopokat kiszolgáló szerverek piacain.

[HWSW] Bejelentette saját virtualizációs platformját a Sun Microsystems, melyet néhány hónapon belül tesztelhető termék formájában is bemutat majd. Ezzel párhuzamosan a vállalat a VMware technológiájára alapozva friss megoldást mutatott be a PC-környezetek központosított virtualizálására, igyekezve megerősíteni a cég helyzetét a vékony kliensek és a virtuális desktopokat kiszolgáló szerverek piacain.

XenSource + Solaris kernel = xVM

A Sun xVM a XenSource nyílt forráskódú hypervisor technológiájából és a Solaris 10 operációs rendszerből átvett megoldásokból épül fel x86-os platformon, míg SPARC architektúrán az LDOM hypervisort alkalmazza. A fejlesztés az OpenSolaris.org közösség keretein belül zajlik, így az xVM forráskódja egy ideje már hozzáférhető. Ez alapján a xVM-re épülő szoftverek várhatóan szabadon letölthetőek lesznek, hasonlóan a Solarishoz, fizetni a technikai támogatásért kell majd.

A vállalat tegnap Londonban, San Fraciscóban és Bostonban tartott sajtótájékoztatókon tette közzé az xVM-re alapuló elképzeléseit. Az x86-os xVM Server a XenSource és a Solaris 10 megoldásainak egybegyúrásával létrejött hypervisor, mely Windows, Linux és Solaris vendégrendszereket is képes fogadni. A hypervisor többek között a Solarisból ismert öngyógyítást is alkalmazza, melynek köszönhetően például egy meghibásodott memóriamodult úgy szigetel el, hogy a virtualizált rendszerek közben zavartalanul tovább futhatnak, írja blogjában a Solaris marketingjéért felelős alelnök, Marc Hamilton. A Predictive Self-Healingen kívül az xVM Server a ZFS fájlrendszert is használja.

A Sun szerint azonban nem a hypervisor képességei döntőek csak, hanem a komplex virtualizált környezetek felügyelete. Az xVM Ops Center a vállalat állítása szerint a legelsők között lesz, mely integráltan képes menedzselni a fizikai és virtuális gépek százait egyaránt, vagyis az adminisztrátoroknak nem kell váltogatnia a felügyeleti szoftverek között ahhoz, hogy megtudják, adott virtuális gép melyik fizikaihoz tartozik, sem ahhoz, hogy kezeljék azokat. Az xVM-alapú virtualizációs szoftverinfrastruktúra előzetesét a Sun jövő év elejére, egészen pontosan januárra ígéri, a végleges szoftvereket azonban csak jövő év második felére.

Retrotrend

Miközben saját hypervisoron és felügyeleti megoldáson dolgozik, a Sun a napokban bemutatta központosított PC-virtualizációs megoldását, a Virtual Desktop Infrastructure-t (VDI). A Solarison vagy Linuxon futó VDI szoftver a nemrég tőzsdére vonult, piacvezető VMware ESX Serverével közösen (tehát x86-os platformon) lehetővé teszi, hogy az egyes PC-khez vagy vékony kliensekhez dedikált virtuális asztali környezetek hozzárendelését, amivel a cég szoftverei és adatai néhány évtizedet követően visszaköltöztethetőek az adatközpontokba. A Sun ígérete szerint a VDI később más hypervisorokkal is együttműködik.

A VDI működésének lényege, hogy egy a célra optimalizált megjelenítési és vezérlő protokoll révén köti össze a PC vagy vékony kliens előtt ülő felhasználót a szerveren futtatott, dedikált virtuális asztali környezettel, mely egy teljes Windows, Linux vagy Solaris operációs rendszer is lehet. A VDI a Sun évtizedes vékony kliens architektúrájára alapoz, mely az alkalmazások rétegének központosítását célozza, így szintén háromrétegű architektúra: kliens réteg-hozzáférési réteg-virtuális gépek réteg. A koncepció ugyanaz, a kettő megoldás akár kombinálható is elméletileg.

A vékony kliensek korlátozott sikereket értek el, a PC-környezetek nemhogy visszaszorultak volna, hanem minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek, amit nagy részt a hordozható gépek iránti kereslet felfutása magyaráz. A teljes asztali környezetek megmaradására, de főként mobil számítógépek elterjedésére a informatikai szállítók azok virtualizálásával válaszolnak, ami töretlen dominanciájának következtében főként Windows-környezetek virtualizációját takarja. A VDI architektúrájáról részletesebben a Sun dokumentációjban olvashat.

A VDI segítségével a Sun így nemcsak a hosztolható alkalmazásokat, hanem az PC-re telepített szoftvereket és adatokat is a sokkal biztonságosabb és egyszerűbben felügyelhető adatközpontokba költözteti. Az így virtualizált vállalati környezeteket akár az otthoni PC-ről is elérhetővé lehet tenni, így összegyeztethető a munkaerő rugalmassága szigorú biztonsági előírásokkal, vagy az üzemeltetési költségek csökkentésével is. A VMware ESX-szel szervereken virtualizált desktopokat a felhasználókkal összekötő VDI Software októberben válik hozzáférhetővé, az Egyesült Államokban felhasználónként 149 dolláros listaáron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról