Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 9. 08:52

Piacon a Seagate első hibrid meghajtója

Szállítja első hibrid merevlemezét a Seagate, amely 256 megabájt flash memóriát tartalmaz a leggyakrabban használt adatok gyorstárazására, ezáltal nagyobb teljesítményt, rövidebb rendszerindítási időt, csendesebb működést, kisebb fogyasztást, végeredményben pedig hosszabb akkumulátoros üzemet ígér a noteszgépek felhasználói számára. A héten piacra kerülő Seagate Momentus 5400 PSD egy hagyományos, SATA felületű mobil merevlemez alapjaira épül és elsőként a Sony Vaio SZ650 notebookban lesz elérhető.

[HWSW] Szállítja első hibrid merevlemezét a Seagate, amely 256 megabájt flash memóriát tartalmaz a leggyakrabban használt adatok gyorstárazására, ezáltal nagyobb teljesítményt, rövidebb rendszerindítási időt, csendesebb működést, kisebb fogyasztást, végeredményben pedig hosszabb akkumulátoros üzemet ígér a noteszgépek felhasználói számára. A héten piacra kerülő Seagate Momentus 5400 PSD egy hagyományos, SATA felületű mobil merevlemez alapjaira épül és elsőként a Sony Vaio SZ650 notebookban lesz elérhető.

A Seagate szerint a hibrid meghajtó beépítésével a Vaio SZ650 akkumulátoros üzemideje negyedével nőtt meg, de lényegesen felgyorsult a rendszerindítás és a hibernálásból való visszatérés is. Cserébe a meghajtó majdnem harmadával drágább, mint egy azonos kapacitású hagyományos merevlemez, a listaára majdnem 200 dollár (~36 ezer forint) de még így is sokkal olcsóbb egy tisztán flash memóriából álló meghajtónál.

Seagate Momentus 5400 PSD

Melissa Johnson, a Seagate termékmenedzsere szerint a tisztán flash memóriából álló meghajtók (SSD) túl drágák, a kapacitásuk viszont korlátozott, ezért ezek még jó ideig nem nyújtanak reális alternatívát a merevlemezekkel szemben, a hibrid meghajtók viszont ötvözik a két technológia előnyeit, vagyis a flash memóriák gyorsaságát és alacsony fogyasztását, illetve a merevlemezek nagy kapacitását. A piacon ma elérhető legnagyobb kapacitású SSD-k 64 gigabájtosak, a Seagate Momentus 5400 PSD meghajtók 80, 120 és 1640 gigabájtos változatban érhetők el. A Seagate azonban maga is tudja, a jövő az SSD-ké, legalábbis Bill Watkins elnök-vezérigazgató egy nyári interjúban határozottan kijelentette, a cég nem akar lemaradni erről a piacról sem. "Minden terméktervünkben szerepelnek SSD-k" -- mondta Bill Watkins.

A flasht tartalmazó meghajtók piaca hatalmas robbanás előtt áll: az iSuppli szerint 2009-ben már túlsúlyban lesznek azok a noteszgépek, amelyek flash memóriás meghajtót tartalmaznak, persze ezeknek egy része hibrid kivitelű lesz. Az iSuppli úgy becsli, az idei első negyedév során elkelt 24 millió hordozható számítógépből 144 ezret szereltek flash-memóriát tartalmazó meghajtóval, ami mindössze 0,7 százalékot jelent. Ehhez képest 2009 végére ez az arány 60 százalékra ugrik fel az akkor 40,1 milliósra becsült piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról