Szerző: Bányai György

2007. október 4. 12:53

Hamarosan piacon az első folyadéklencsés webkamera

A forradalminak nevezhető folyadéklencsés élességállítást alkalmazó IVIN- 2M USB 2.0 webkamerával előállítói jelenleg épp a tokiói CEATEC rendezvényen demóznak, amelyre a Párizsban szeptember 25-től 27-ig megrendezett Opto-Paris, az ipari, hálózati és telekommunikációs kiállításról érkeztek.

[HWSW] A forradalminak nevezhető folyadéklencsés élességállítást alkalmazó IVIN- 2M USB 2.0 webkamerával előállítói jelenleg épp a tokiói CEATEC rendezvényen demóznak, amelyre a Párizsban szeptember 25-től 27-ig megrendezett Opto-Paris, az ipari, hálózati és telekommunikációs kiállításról érkeztek.

A Varioptic és az IVA Corporation bejelentette, hogy hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet a folyadéklencsés, ipari- és biztonságtechnikai környezetbe szánt webkamerájuk. Az IVIN- 2M USB 2.0 két megapixeles, 39x37 milliméter fizikai méretű, alacsony fogyasztású CMOS érzékelővel rendelkezik és másodpercenként 30 képkockás sebességgel képes továbbítani a 320x240 képpontból, illetve 15 képkockával az 1600x1200 képpontból álló képeket a számítógép felé. E képérzékelő elé egy markroüzemmódra (az élességtartomány egészen a végtelenig tart) is képes folyadéklencsét szereltek, amelynek működése eltér a hagyományos motoros élességállítás elvén működő optikáktól.


A folyadéklencse működési vázlata

Az optikában a két üveglencse között olaj és víz található, amelyek nem keverednek egymással, formájuk, fénytörő pontjuk pedig elektromos áram stimulásával változatható. Így egy olyan optikai lencsét kapunk, melynek fókusztávolsága elektromos árammal, mozgó alkatrészek nélkül változtatható. A Varioptic jó optikai minőséget, a látható fénytartományban teljes átlátszóságot, gyors reakcióidőt és nagy stabilitást ígér, olcsón előállíthatóan.

A folyadéklencsék számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos optikákkal szemben, amelyek közül első helyen áll a kisebb méret, a csekély energiafogyasztás, valamint az alacsonyabb előállítási költség is, de mindenképp ide sorolható a széles hőmérséklettartományban tapasztalható megbízható üzem, de még a fokuszálás gyorsasága is (utóbbi természetesen az optika mellé párosított elektronikán is múlik).


IVIN- 2M USB 2.0

Adottságai lehetővé teszik a térmegfigyelő rendszerek elemeként történő alkalmazásukat, de optimálisak lehetnek biometrikus feladatok ellátására is, amelyek közül azonban az írisz, a szem szivárványhátyájának azonosítási képessége kivétel. Az IVIN- 2M USB 2.0 webkamera az IVA USB kamerák kizárólagos disztribútoránál, az RMA Electronicsnál rendelhető meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról