Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 3. 15:27

A vállalatok is kedvezményesen legalizálhatják Windowsaikat

Mostantól vállalatok is vásárolhatnak kedvezményes Windowst, ha kalózverzió használatával buknak le. A Get Genuine Windows Agreement (GGWA) a másfél évvel ezelőtt elindított Windows Genuine Advantage-hez hasonlóan kedvezményes licencelési lehetőséget ajánl fel azoknak a vállalatoknak, amelyek nem eredeti operációs rendszert használnak.

[HWSW] Mostantól vállalatok is vásárolhatnak kedvezményes Windowst, ha kalózverzió használatával buknak le. A "Get Genuine Windows Agreement" (GGWA) a másfél évvel ezelőtt elindított Windows Genuine Advantage-hez hasonlóan kedvezményes licencelési lehetőséget ajánl fel azoknak a vállalatoknak, amelyek nem eredeti operációs rendszert használnak.

A Microsoft szerint a vállalati felhasználók elsősorban nem azzal "buknak le", hogy kalóz operációs rendszert használnak, hanem egyes gépeiken olyan Windows fut, amelyre nincs érvényes licencük. Ez gyakran előfordul, sok cég például operációs rendszer nélküli PC-ket vásárol, majd utólag telepíti fel rájuk a Windowst azt gondolva, hogy a mennyiségi licenc keretében lehetősége van erre. Az is megeshet, hogy egy licenckulcs kiszivárog, ezt a Microsoft érvényteleníti, és lehet hogy ezzel a jogos felhasználó gépei is "kalózzá" válnak.

A másfél éve útjára indított Windows Genuine Advantage kezdeményezés keretében a Microsoft kedvezményes Windows-vásárlási lehetőséget ajánlott fel azoknak a felhasználóknak, akik nem eredeti Windowst használtak, de nem tudtak róla és számlával tudták igazolni, hogy valóban üzletben vásárolták. A GGWA keretében egyelőre csak Windows XP Professional érhető el, mivel ez az az operációs rendszer, amely a vállalati szektorban a legszélesebb körben elterjedt és ebből használják a legtöbb illegális példányt is.

A GGWA-t igénybe vevő cégeknek vállalniuk kell, hogy a tulajdonukban levő összes Windows legalizálják és a továbbiakban csak eredeti Microsoft-terméket használnak, amelyet a redmondiak később egy audittal akár ellenőrizhetnek is. A GGWA nagy előnye a már eddig is meglevő Get Genuine Kithez (GGK) képest, hogy akár több tíz vagy több száz gép is "tisztába tehető" a segítségével, míg a GGK-val egyszerre legfeljebb 10 Windowst lehetett "kifehéríteni", ráadásul a GGK esetében valódi csomagokról van szó, amelyeket fel kell bontani és a szoftvereket telepíteni kell, vagy legalábbis újra kell aktiválni a gépeket a megadott kulcsokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról