Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 3. 10:46

Összevonja szerver- és tárolóüzletágát a Sun Microsystems

Összevonja szerverekkel és tárolóeszközökkel foglalkozó részlegeit a Sun Microsystems, az új üzletág Sun Systems néven folytatja működését. Az integráció oka egyszerű: a termékvonalak közötti határvonal egyre inkább elmosódk (gondoljunk csak például a Sun Fire x4500 tárolószerverre), az ügyfelek pedig olyan integrált megoldásokat várnak a szállítóktól, amelyek egyszerűen menedzselhetők. A HP-nél és az IBM-nél a szerverek és tárolók már régóta egy részleghez tartoznak.

[HWSW] Összevonja szerverekkel és tárolóeszközökkel foglalkozó részlegeit a Sun Microsystems, az új üzletág Sun Systems néven folytatja működését. Az integráció oka egyszerű: a termékvonalak közötti határvonal egyre inkább elmosódk (gondoljunk csak például a Sun Fire x4500 tárolószerverre), az ügyfelek pedig olyan integrált megoldásokat várnak a szállítóktól, amelyek egyszerűen menedzselhetők. A HP-nél és az IBM-nél a szerverek és tárolók már régóta egy részleghez tartoznak.

Együttműködnek

A lépést Jonathan Schwartz, a Sun elnök-vezérigazgatója a blogjában jelentette be. Schwartz szerint a Systems csapat az integrált megoldások fejlesztése mellett továbbra is épít majd önálló tárolóeszközöket és hálózati megoldásokat, hogy az összes igényt ki tudja szolgálni. Tárolóeszközeivel a Sun már eddig is számos olyan ügyfelet el tudott csábítani, akik nem a cég szervereit használják, ez főleg azóta igaz, hogy a cég 4,1 milliárd dollárért megvette a szalagos tárolók egyik vezető gyártóját, a StorageTeket, amely világszerte számos olyan vásárlóval rendelkezett, akik nem voltak a Sun ügyfelei.

A Sun Systems vezetője John Fowler, a szerverekért felelős divízió igazgatója lesz. A fejlesztés ugyan közös lesz, de az értékesítési tevékenység elválik. Bár a Sun tagadta, hogy az átszervezés elbocsátásokkal járna együtt, egyes értesülések szerint a múlt hét végén több mint 100 olyan alkalmazottjának mondott fel a cég, akik a StorageTek-divízió broomfieldi (Colorado, USA) campusán dolgoztak. 2008 végére a Sun louisville-i campusát teljesen leépíti majd és az alkalmazottakat Broomfieldbe költözteti. Egyes források szerint a louisville-i campust értékesíteni fogja a Sun, amelytől 1 milliárd dollár bevételt vár.

Fowler megerősítette az elbocsátásokkal kapcsolatos információt, azonban tagadta, hogy ennek köze lenne a szerver- és storage-üzletág összevonásához. Egy amerikai Sun-partner szerint ugyanakkor "nyilvánvalóan ehhez van köze", ugyanis az összeolvasztással egymást átfedő pozíciók is létrejönnek. Céghez közeli források szerint egyébként az elmúlt hónapokban számos StorageTek-értékesítő hagyta el a Sunt, az EETimes-nak nyilatkozó partnerek ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a szerver- és tároló-részleg összevonása jó ötlet.

A szalagoké a jövő

Blogbejegyzésében Schwartz pozitív képet festett a StorageTek-termékek jövőjéről, a vállalat vezetője azzal érvelt, hogy az üzleti világban egyre több olyan adat keletkezik, amelyeket törvényi előírásokból vagy más okok miatt hosszabb ideig meg kell őrizni és erre jelenleg a mágnesszalag a leginkább költséghatékony megoldás, nem beszélve arról, hogy az adatok csak szalagon őrizhetők meg anélkül, hogy árammal kéne őket ellátni.

A csúcskategóriás szalagos meghajtók piacán az IBM állt az élen 2006-ban, a cég legnagyobb ellenfele a StorageTeket felvásároló Sun Microsystems volt. Az erőviszonyok meglehetősen kiegyenlítettek, a Nagy Kék az eladások 56 százalékát szerezte meg, a Sunnak jutott a fennmaradó 44 százalék. Bevételek szempontjából az IBM fölénye még nagyobb volt, 62 százalék a 38-cal szemben -- derül ki az IDC jelentéséből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról