Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 1. 14:00

Webre megy a Microsoft Office -- de csak lassan, óvatosan

Office-dokumentumok megjelenítését, tárolását és megosztását teszi lehetővé a Microsoft új ingyenes online szolgáltatása, az Office Live Workspace . A felhasználók már jelentkezhetnek a bétatesztre, amely valamikor az idén indul el.

[HWSW] Office-dokumentumok megjelenítését, tárolását és megosztását teszi lehetővé a Microsoft új ingyenes online szolgáltatása, az Office Live Workspace. A felhasználók már jelentkezhetnek a bétatesztre, amely valamikor az idén indul el.

Az Office Live Workspace-ben egyelőre csak tárolhatók, megoszthatók és megnézhetők a dokumentumok. A fájlok tulajdonosai jelszóval védhetik állományaikat, amelyekhez a "vendégek" akár megjegyzéseket is fűzhetnek -- bele egyelőre nem javíthatnak. A Microsoft állítása szerint azonban elkötelezett annak érdekében, hogy az irodai szoftverek éllovasa maradjon és amennyiben a felhasználók igénylik majd a dokumentumok online szerkesztését, akkor ilyen funkcióval bővíti majd a szolgáltatást. Az Office Live Workspace integrálva lesz a többi Microsoft Live szolgáltatással (pl. Messenger, Hotmail), így a felhasználók a beérkezett fájlokat akár azon nyomban megnézhetik még akkor is, ha a gépükre nincs Office telepítve.

A Google teljesen online irodai csomagja, a Google Apps (amely szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentációkészítőt is tartalmaz) egyre nagyobb figyelmet kap és sokan máris a Microsoft Office kihívójaként emlegetik. Sokan esküsznek arra, hogy a kliensgépekre telepített szoftverek helyét hosszú távon teljesen online, böngészőben futó szolgáltatások fogják leváltani, a Microsoft szerint azonban ezek inkább kiegészítik a telepített szoftvereket. A "szoftver mint szolgáltatás" helyett a redmondiak tehát a "szoftver és szolgáltatás" modellre esküsznek, ennek jegyében fogant az Office Live Workspace is.

A webes technológiák terén vezető Adobe eközben felvásárolta a Virtual Ubiquity nevű vállalatot, amely egy teljesen online, Adobe Flashben és AIR-ben készült szövegszerkesztőt fejleszt Buzzword néven, amely egyelőre béta állapotú. A Buzzword egyelőre RTF, Word és Office Open XML állományokat támogat, de hamarosan többek között PDF és ODF fájlformátumok is támogatottak lesznek. Az Adobe emellett egy Share nevű szolgáltatást is fejleszt, amely segítségével -- nomen est omen -- a felhasználók a weben megoszthatják egymással dokumentumaikat. A Share 1 gigabájt ingyenes tárhelyet kínál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról