Szerző: Bányai György

2007. október 1. 12:50

Rejtett optikás Pentax fényképezőgép hétszeres optikai zoommal

Már kapható hazánkban is a rejtett optikás Pentax Optio Z10, amelynek érdekessége a 8 megapixeles felbontáson túl a nem kevesebb, mint hétszeres optikai zoomátfogás.

[HWSW] Már kapható hazánkban is a rejtett optikás Pentax Optio Z10, amelynek érdekessége a 8 megapixeles felbontáson túl a nem kevesebb, mint hétszeres optikai zoomátfogás.

Rejtett optika

A rejtett optikás gépek esetében az optika zoomolás közben sem emelkedik ki a gép vázából, mert egy prizma közbeiktatásával az egész optika a fókuszálás és közelítés közbeni elmozdulása a gépházon belül tartható. Ezt a megoldást először a két megapixeles Minolta X fényképezőgép választotta a piacon, amely 2002 januárjában extravékony kialakításával számos rajongóra tett szert, egyben az építési stílust is útjára indította. Mára többi neves gyártó is kínál ilyen gépet, amelyek közül az Olympus, a Nikon, a Samsung, a Casio, a Fuji, a Kodak, a Panasonic, a Sony de még a HP sem kivétel.

A Pentax eddig leginkább a vízálló gépeinél alkalmazta a rejtett optikás megoldást, hiszen így a tömítettséget sokkal egyszerűbb megoldani, mint a hagyományos építési móddal megáldott gépek mozgó optikáinak minden egyes gyűrűjénél. A 8 megapixel felbontású képek készítésére alkalmas, zsebrevágható Optio Z10 is rejtett optikával nyújtja a hétszeres zoomátfogást. A Z10 fel lett szerelve egy igen gyors (akár 0,03 mp) reakciójú, egy képen akár 15 arc azonosítására is alkalmas arcfelismerő autofókusszal, valamint elektronikus rázkódásvédelemmel is, amelynek segítségével a telefotó tartományban is nagy eséllyel exponálhatunk éles képeket.

A zoomtartomány kisfilmes rendszerre átszámítva a 38-266 milliméteres tartományt fedi le, így a széleslátószög kedvelői számára szűk lehet a tér a legtágabb, kezdeti látószög esetén is, hiszen a nagylátószögűnek nevezett gépek általában 28 milliméterről, de pár esetben (Kodak Z705) akár 23 milliméterről is indulhatnak a kompaktosztályban. Abban az esetben, ha a széleslátószögre mégis szükségünk lenne a készülék két képet képes összefűzni, amely így 28 milliméteresnek fog megfelelni.


A 7-szeres zoomátfogásra képes rejtett optikás Pentax Optio Z10

Rázkódásvédelem

Sajnálatos módon az elektronikus képstabilizátor az ISO-érzékenység emelésével éri el a rövid záridőt, amely annyit jelent, hogy a megfelelő expozíció érdekében a gép az ISO-jelzőszámot automatikusan állítja 3200-as értékig, tehát a gép valójában -- mint ahogy az az optikai, vagy szenzoreltolásos megoldásoknál lenni szokott -- az ehhez szükséges alkatrészeket (motorok, giroszkópok) nem tartalmazza. A közeli fotók rajongói átlagos értékkel találkozhatnak, amely 8 centiméteres minimális tárgytávolságot jelent a makro-üzemmódban.

A Z10 rendelkezik egy "auto kép" üzemmóddal is, amely használatakor a téma analizálásakor automatikusan választ a tájkép, a portré, az éjszakai felvételi-, vagy az egyszerű automata üzemmódok közül. A fényképezőgéppel 640x480 pixel felbontású videók is rögzíthetők másodpercenként 30 képkockás sebességgel, és ebben az üzemmódban is használhatjuk a rázkódásvédelmet, amelyet a pixelszám-többlet ad lehetőségként, ekkor a VGA-felbontású 330 ezer képpont melletti terület kerül a 8 megapixeles érzékelőből rögzítésre a remegéssel ellentétes területről. Az SD/SDHC kártyákat fogadni képes, 51 megabájt belső memóriával is ellátott Z10 mellé az ACDsee képnéző- és rendszerező alkalmazás speciális Pentax-kiadását is megkapjuk a csomagban. Az Optio Z10 már kapható hazánkban, 60 ezer forint leszurkolása után már használatba is vehetjük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról