Szerző: Bodnár Ádám

2007. október 1. 09:32

Magánkézbe és részben kínai tulajdonba kerül a 3Com

Magánkézbe került a hálózati vezérlőiről és berendezéseiről Magyarországon is jól ismert 3Com: a Bain Capital részvényenként 5,30 dollárt, összesen mintegy 2,2 milliárd dollár készpénzt fizet a vállalatért, ami a csütörtöki záróárral számított piaci értéknél 44 százalékkal magasabb. Az első negyedévben lezáruló tranzakció részeként a kínai Huawei 20 százalékos kisebbségi részesedést szerez a társaságban.

[HWSW] Magánkézbe került a hálózati vezérlőiről és berendezéseiről Magyarországon is jól ismert 3Com: a Bain Capital részvényenként 5,30 dollárt, összesen mintegy 2,2 milliárd dollár készpénzt fizet a vállalatért, ami a csütörtöki záróárral számított piaci értéknél 44 százalékkal magasabb. Az első negyedévben lezáruló tranzakció részeként a kínai Huawei 20 százalékos kisebbségi részesedést szerez a társaságban.

Jön a magántőke

Az idén többször is felreppentek pletykák arról, hogy a 3Com eladó lenne, jól értesült források szerint a hálózati eszközeiről ismert kanadai Nortel, valamint a Silver Lake Partners magántőke-társaság is érdeklődött a cég iránt. Utóbbi egyébként a Texas Pacific Group Capitallal együtt az idén nyáron 8,2 milliárd dollárért vásárolta meg az Avayát -- erre a tranzakcióra épp az elmúlt napokban adták áldásukat az Avaya részvényesei.

A kínai kapcsolat
A 3Com 2003-ban vegyesvállalatot hozott létre Huawei-3Com néven vállalati hálózati eszközök gyártására és értékesítésére. A hongkongi központú vegyesvállalat a 3Com európai és amerikai értékesítési csatornáit, valamint a Huawei erőteljes ázsiai jelenlétét próbálta kihasználni. Tavaly novemberben azonban a 3Com 882 millió dollárért kivásárolta a Huawei 49 százalékos tulajdonrészét.

A Huawei tulajdonszerzése a 3Comban máris megmozgatta az amerikai politikai életet, a Lenovo-IBM ügylethez hasonlóan sokan attól félnek, hogy a kínaiak megjelenése biztonsági kockázatokat hordoz. A Bain Capital heteken belül nyilvánosságra hozza, a Huawei pontosan milyen konstrukcióban szerez részesedést.
A kivásárlás után a 3Com az egyik legnagyobb amerikai magántőke-társaság kezébe kerül, amelynek elemzők szerint jól működő kapcsolatai vannak a Távol-Keleten. Ez, illetve a Huawei kisebbségi részesedése várhatóan hozzá fogja segíteni a céget ahhoz, hogy nagyobb befolyást szerezzen a villámgyorsan bővülő kínai piacon. Edgar Masri, a 3Com elnök-vezérigazgatója szerint a magántulajdonba kerülés leveszi a cégről a nyomást, hogy rövid távú piaci elvárásoknak kelljen megfelelnie, ezáltal jobban koncentrálhat a hosszú távú stratégiájára.

A csúcsról a süllyesztőbe

A 3Comot 1979-ben alapította Bob Metcalfe, az Ethernet feltalálója. A cég (amely nevét a Computers, Communications, Compatibility szavakból kapta) Ethernet-vezérlők gyártásával kezdte, majd a 90-es években akvizíciók egész sorával (pl. U.S. Robotics, Palm) a dotkom-éra egyik nagy reménységévé vált. 2000-ben a cég részvényei még 80 dollár feletti áron cseréltek gazdát, amikor a vállalat bejelentette, hogy nem tud versenyben maradni a Ciscóval és elhagyja a felső kategóriás routerek piacát: az árfolyam napok alatt kevesebb mint negyedére zuhant, majd a dotkom-lufi kipukkanása után a papírok árfolyama 5 dollár körül stabilizálódott. A Bain-ügylet bejelentését követően az árfolyam több mint harmadával 4,94 dollárra emelkedett.

A 3Com ma már csak árnyéka korábbi önmagának, az Ethernet-eszközökre szakosodott cég az évezred elején még 10 százalék feletti részesedéssel rendelkezett a switchek piacán, ma azonban már csak az eladások 4 százalékát tartja kézben a Dell'Oro Group jelentése szerint. A piacvezető Ciscónak jut a forgalom közel háromnegyede. A 3Com az elmúlt három évben folyamatosan veszteséges volt, a legutóbbi pénzügyi évet 1,3 milliárd dolláros forgalom mellett 88,6 millió dolláros deficitet volt kénytelen elkönyvelni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról