Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 28. 10:24

Jövő nyárig velünk marad a Windows XP

A Vista megjelenése és a Microsoft által kommunikált elsöprő sikere ellenére a tervezettnél tovább marad velünk a Windows XP. Az előző generációs asztali operációs rendszernek elvileg 2008. január 31-én ki kellene kerülnie a nagy PC-gyártók kínálatából, azonban a cégek elérték, hogy jövő júniusig forgalmazhassanak Windows XP-vel előtelepített konfigurációkat. A boltokban is kapható lesz még egy ideig a dobozos és OEM Windows XP, a fejlődő piacokra szánt Starter Edition pedig 2010 júniusáig elérhető marad annak ellenére, hogy a Vistából is van ilyen változat.

[HWSW] A Vista megjelenése és a Microsoft által kommunikált elsöprő sikere ellenére a tervezettnél tovább marad velünk a Windows XP. Az előző generációs asztali operációs rendszernek elvileg 2008. január 31-én ki kellene kerülnie a nagy PC-gyártók kínálatából, azonban a cégek elérték, hogy jövő júniusig forgalmazhassanak Windows XP-vel előtelepített konfigurációkat. A boltokban is kapható lesz még egy ideig a dobozos és OEM Windows XP, a fejlődő piacokra szánt Starter Edition pedig 2010 júniusáig elérhető marad annak ellenére, hogy a Vistából is van ilyen változat.

Fellélegezhetnek a kisebb cégek

A döntés elősorban a kisebb vállalatokat érinti kedvezően, ebben a körben ugyanis gyakori, hogy a gépeket a kiskereskedelmi csatornákon keresztül vásárolják meg, ugyanúgy, mintha otthoni felhasználók PC-iről lenne szó. Egy ilyen környezetben könnyen elképzelhető, hogy a szervezet valamilyen okból még nem áll készen a Vista bevezetésére (pl. alkalmazás-kompatibilitási problémák miatt), de mégis szükség van új számítógépek vásárlására. A PC-gyártók szerint a Windows XP életének meghosszabbítása miatt a vásárlók kényelmesebben térhetnek át a Vistára.

A Windows Vista Business és Ultimate változatok vásárlói eddig is downgrade-elhették operációs rendszerüket Windows XP-re ha úgy akarták. Ehhez korábban szükségük volt egy Windows XP lemezre, most már azonban a PC-gyártóktól is beszerezhetik ezeket, a licencelésben bekövetkezett változás ugyanis lehetővé teszi a gyártóknak, hogy a vistás rendszerekhez Windows XP recovery lemezt (is) mellékeljenek, egyszerűsítve a visszatérést a jól bevált operációs rendszerhez.

Időt adnak

A Microsoft szerint a Vista minden idők legjobban rajtoló Windowsa, a januári hivatalos premiert követően július végéig világszerte 60 millió példányt adtak el belőle. Az amerikai kisereskedelmi piacot elemző NPD Group adatai szerint az idén január és július között értékesített Windowsoknak azonban 42 százaléka volt XP, míg 2002 azonos időszakában, a Windows XP 2001 októberi megjelenését követően az előző generációs Windows 98 csak az eladások 23 százalékát adta.

A Microsoft mindaznonáltal cáfolta, hogy a Windows XP életciklusának meghosszabbítása mögött az állna, hogy a továbbra is erős iránta a kereslet. "Nem fogalmaznánk úgy hogy erős. Inkább úgy mondanám, alkalmazkodunk egyesekhez, akiknek több időre van szüksége" -- mondta Kevin Kuntz a Microsoft kliens-üzletágtól hozzátéve, hogy a korábbi Windows-változatok megjelenésekor is hasonlóan alakult az igény a régebbi változatokra, amelyek rendszerint az új generáció megjelenését követő 18 hónapig még elérhetők voltak. "A Vista-eladások jól alakulnak, de vannak vevők, akiknek még időre van szükségük" -- mondta Kutz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról