Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 28. 09:15

Megszabadulna a merevlemezgyártástól a Hitachi?

Belsős források szerint a Hitachi befektetőt keres a merevlemez-üzletágához, vagy akár értékesítené is azt. A divízió azóta veszteséges, amióta a japán vállalat 2002-ben 2 milliárd dollárért felvásárolta az IBM merevlemez-divízióját, tavaly például 375 millió dolláros deficittel zárta az évet, ami 60 százalékkal nagyobb a 2005-ös veszteségnél.

[HWSW] Belsős források szerint a Hitachi befektetőt keres a merevlemez-üzletágához, vagy akár értékesítené is azt. A divízió azóta veszteséges, amióta a japán vállalat 2002-ben 2 milliárd dollárért felvásárolta az IBM merevlemez-divízióját, tavaly például 375 millió dolláros deficittel zárta az évet, ami 60 százalékkal nagyobb a 2005-ös veszteségnél.

A Hitachi megbízásából a Merril Lynch befektetési bank állítólag több magántőke-társasággal tárgyal, köztük a Carlyle Grouppal, a Kohlberg Kravis Robertsszel, a Bain Capitallal, illetve a Silver Lake-kel -- állítják a tűzhöz közeli források. Egyelőre nem tudni mi lesz a tárgyalások végkimenetele, lehet hogy az egész merevlemez-üzletágat eladja a Hitachi, az is lehet hogy csak bizonyos részeit, de akár egyszerű tőkebevonás sem kizárt annak érdekében, hogy a divízió talpra álljon és újra nyereséges legyen. "A tárgyalások csak most kezdődtek és még nem tudni, hová vezetnek" -- mondta egy neve elhallgatását kérő bennfenntes.

A merevlemezpiacot manapság vártnál gyengébb kereslet, zuhanó árak, és elolvadó nyereség jellemzi -- derül ki legalábbis az iSuppli első negyedéves jelentéséből, amelyet júniusban hoztak nyilvánosságra. Az egy évvel korábbihoz képest 12,2 százalékkal növekedett a piac volumene ugyan, de a gyártók egyre élesebb versenyt vívnak a részesedésért, elsősorban a notebookokba szánt meghajtók szegmensében.

Merevlemez

A Maxtor felvásárlását követően a Seagate magabiztosan vezeti a piacot, és 39,5 millió HDD-t szállított le, amivel 34,6 százalékos részesedést szerzett. A Western Digital 24,5 millió meghajtót adott el, amivel 1 százalékponttal növelte részesedését. A Hitachi GST 19,6, a Samsung 12,5, a Toshiba 8,4, a Fujitsu pedig 8 millió merevlemezt forgalmazott az iSuppli becslése szerint. A Hitachi HDD-részlege az első negyedévben 150 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, ennek ellenére a cégnél határozottan állítják, az idén nyereséges lesz a divízió.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról