Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 27. 16:01

Qumranet: új szereplő a virtualizációs piacon

Új cég szállt be a virtualizációs szoftverek egyre sűrűbb piacára, a 2005-ben alapított, 45 főt foglalkoztató amerikai-izraeli Qumranet két év csendes működés után a San Diegó-i DEMO07 rendezvényen mutatta be Solid ICE nevű termékét, amely kernel-alapú virtualizációval (KVM) valósítja meg a szolgáltatásait Linuxon.

[HWSW] Új cég szállt be a virtualizációs szoftverek egyre sűrűbb piacára, a 2005-ben alapított, 45 főt foglalkoztató amerikai-izraeli Qumranet két év csendes működés után a San Diegó-i DEMO07 rendezvényen mutatta be Solid ICE nevű termékét, amely kernel-alapú virtualizációval (KVM) valósítja meg a szolgáltatásait Linuxon.

A Solid ICE segítségével a desktop környezetek egy központi szerveren futtathatók és egy SPICE (Simple Protocol for Independent Computing Environments) nevű protokoll segítségével jutnak el a felhasználókhoz, akik akár vékony kliensen is hozzáférhetnek. A megoldás előnyei számosak, kezdve a központi mendzsmenttől az alkalmazások egyszerű "közvetítésén" (provision) át egészen odáig, hogy egyszerűbb, kisebb teljesítményű, így végeredményben kevesebbet fogyasztó és olcsóbb terminálok is használhatók erős PC-k helyett.

A Solid ICE három komponensből áll, a Virtual Desktop Servervől, amely lehetővé teszi Windows XP, Windows 2000 vagy Linux virtuális desktopok futtatását egy linuxos szerveren, természetesen mindegyiket egy saját virtuális gépben. Ezeket a Virtual Desktop Controller felügyeli, amely gondoskodik az alkalmazások menedzseléséről és a kliensekkel való kapcsolattartásról, valamint lehetővé teszi akár hibatűrő fürtök építését is, így egy gép kiesése nem okozza a desktopok leállását. A harmadik komponens a már említett SPICE protokoll, amely a billentyűleütéseket és az egérmozgást közvetíti a szerver felé, a másik irányban pedig a képet és a hangot viszi a kliensre. Az USB-eszközök részben támogatottak csak egyelőre.

Qumranet Solid ICE

A Qumranet szerint egy egy darab kétmagos processzorra és 16 gigabájt memóriára épülő szerveren akár 20 windowsos kliens is elfut, amennyiben azokat alapvető irodai feladatokra (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internetezés). A versenytársaktól eltérően a Solid ICE-ot kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy akár több ezer asztali környezetet futtasson párhuzamosan. A Qumranet várakozása szerint a terméke azért lesz vagy lehet sikeres többek között, mert kernel-alapú virtualizációra épül, ami gyakorlatilag disztribúciótól független.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról