Szerző: Bányai György

2007. szeptember 24. 16:19

Még kisebbek lesznek az ASUS ultrahordozható PC-i

Az ASUS fellebbentette a fátylat a nálunk korábban már bemutatott R2 UMPC utódjáról, az R3-ról. Az új gép az eddigi gyakorlattól eltérően nem Windowszal, hanem Linux operációs rendszerrel kerül majd forgalomba és ami még nagyobb érdeklődésre tarthat számot: a vadonatúj Intel Menlow platformra támaszkodik.

[HWSW] Az ASUS fellebbentette a fátylat a nálunk korábban már bemutatott R2 UMPC utódjáról, az R3-ról. Az új gép az eddigi gyakorlattól eltérően nem Windowszal, hanem Linux operációs rendszerrel kerül majd forgalomba és ami még nagyobb érdeklődésre tarthat számot: a vadonatúj Intel Menlow platformra támaszkodik.

Az Asus R2 sorozatú UMPC-je már hazánkban is számos nagyáruház polcán látható és egy korábbi tesztünk is foglalkozott vele. Az IDF-en bemutatott utód, az R3 igen sokban tér el az elődtől, egyben mintha körvonalazni is próbálná a jövő ultrahordozható gépeit. Az egész gépezet olyannyira parányi fizikai méretekkel büszkélkedhet, hogy a beépített 1024x600 képpont megjelenítésére alkalmas érintésérzékeny kijelző csak 4,8 hüvelykes, és mégis, szinte az egész előlap magasságában elterpeszkedik.


ASUS R3: Linux és Menlow

Az R3 beépítve tartalmaz egy ujjlenyomat-azonosítót, egy GPS vevőegységet és egy webkamerát is, háttértárolónak pedig természetesen SSD meghajtó is rendelhető lesz. A jelenleg bemutatott tesztkészüléken jól láthatóan a Linux operációs rendszeré a képernyő, bár a végleges változat Microsoft Windowszal is érkezhet. A bejelentésen elhangzott, hogy a gép a Menlow platformra építkezik, de hogy ennek melyik változatára, nem tértek ki, mint ahogy arra sem, hogy milyen ártartományban lesz majd megkapható a jövő év első, vagy második negyedévében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról