Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 26. 15:53

Virtualizáció: megtakarítás itt és ott

A brit Butler Group szerint a vállalatok milliókat takaríthatnak meg a virtualizációs technológiák bevetésével, és egyértelmű, hogy az elkövetkező két évben ez lesz az adatközpontok egyik domináns technológiája. A virtualizáció segítségével csökkenthetők a működési költségek, ami felügyeleti oldalon ugyanúgy megmutatkozik, mint a villanyszámlán.

[HWSW] A brit Butler Group szerint a vállalatok milliókat takaríthatnak meg a virtualizációs technológiák bevetésével, és egyértelmű, hogy az elkövetkező két évben ez lesz az adatközpontok egyik domináns technológiája. A virtualizáció segítségével csökkenthetők a működési költségek, ami felügyeleti oldalon ugyanúgy megmutatkozik, mint a villanyszámlán.

A Butler úgy számolja, egy 250 darab szervert használó cég három év alatt 2 millió fontot takaríthat meg azáltal, hogy virtualizálja adatközpontját. A megtakarítás azonban itt még nem áll meg, az elemzőcég szerint ugyanis további 80 ezer font spórolható meg minden ezer PC után azzal, hogy szervereken hosztolt virtuális desktopokra tér át. Emellett ezer PC-nként 4 ezer font takarítható meg azáltal, hogy csökken a helpdesk-hívások száma.

A legtöbb vállalatnál a virtualizáció megjelenésének elsődleges mozgatórugója a költségcsökkentés, azonban akik bevezetik, később további előnyeit is ki tudják használni: a virtualizált erőforrások révén az informatika sokkal gyorsabban tudja követni a vállalati igények változását és rugalmassága révén sokkal hatékonyabban tudja támogatni a stratégiai célokat. A legfontosabb az, hogy a potenciális felhasználók felismerjék, milyen előnyöket nyújt számukra a virtualizáció és hogyan tudják kihozni belőle a legtöbb lehetőséget.

A Butler Group szerint a virtualizáció termelési környezetben történő bevezetése és elterjedése előtt álló legnagyobb akadály az, hogy az IT-világnak nem minden része tartott lépést azzal a gyors technológiai fejlődéssel, amely ezen a területen végbement: egyelőre nem kiforrottak a menedzsment-eszközök, gyakran tisztázatlanok a szoftverlicenc-kondíciók, valamint a gyártói támogatás is nehézkes lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról