Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 18. 14:00

A Thunderbird levelezőprogamot is külön divízióba szervezi a Mozilla

[VS] A Mozilla valószínűleg a Firefox sikereit készül megismételni nyílt forráskódú levelező és hírolvasó programja, a Thunderbird külön divízióba szervezésével, leválasztásával. A korábban is szóba került, most meglépett döntéssel felgyorsulhat a szoftver fejlesztése, a 3 millió dolláros törzstőkével létrejött divízió ugyanis jelentősen növeli a fejlesztők létszámát.

[VS] A Mozilla valószínűleg a Firefox sikereit készül megismételni nyílt forráskódú levelező és hírolvasó programja, a Thunderbird külön divízióba szervezésével, leválasztásával. A korábban is szóba került, most meglépett döntéssel felgyorsulhat a szoftver fejlesztése, a 3 millió dolláros "törzstőkével" létrejött divízió ugyanis jelentősen növeli a fejlesztők létszámát.

Új csapat

Az egyelőre ismeretlen nevű részleg vezetője David Ascher, az ActiveState technológiai vezetője, a Mozilla közösség egyik tagja lesz, aki két-három jelenlegi Thinderbird fejlesztőre alapozva egy új csapatot hoz majd létre. Elemzők szerint nem lesz egyszerű dolga, a Firefox sikerét nehéz lesz a levelezés területén reprodukálni, a Microsoft Outlook ugyanis sokkal szilárdabb lábakon áll, mint folyamatosan támadott Firefox ellenfele, az Internet Explorer.

Ascher szerint a szervezet célja nem is igazán egy Outlook-helyettes alkalmazás fejlesztése, hanem egy jobb e-mailkliens készítése, mely megfelel az emberek igényeinek, szem előtt tartva a webes levelezést is. "A webes levelezés fontos, én is használom folyamatosan, de asztali klienst is használok. Együttműködnek." -- nyilatkozta a News.com-nak.

A Mozilla jelenlegi becslése szerint 5-10 millió felhasználója lehet jelenleg a Thunderbird kliensnek, mely a jövőben valószínűsíthetően ugyanolyan pluginekkel bővülhet tovább, mint amelyek a Firefox böngészőt is testre szabhatóvá, egyedivé teszik. Az egyik legnagyobb kiterjesztés, mely már béta változatban elérhető a Penelope, mely a régi felhasználók számára ismerős Eudora levelezőprogram szeretett felületét varázsolja a Thunderbird naprakész motorjára.

Legyen a harmadik

A Mozilla korábban három lehetőség között vacillált a Thunderbird leválasztásával kapcsolatban, köztük szerepelt az is, hogy a szoftvert átadják a közösségnek, hasonlóan a SeaMonkey projekthez. A Thunderbird két vezető fejlesztője, Scott MacGregor és David Bienvenu támogatta azt az ötletet is, hogy egy kisebb, független cég folytassa a levelezőkliens fejlesztését, továbbra is támaszkodva a külső, ingyenesen dolgozó programozókra. A Mozilla a harmadik lehetőséget választotta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról