Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 11. 09:54

Eladta egymilliomodik iPhone telefonját az Apple

Miközben az Apple részvényesei és részvényei lassan magukhoz térnek az iPhone gyenge kereslete és árcsökkentése okozta sokkból -- melyet a részvények 144-145 dolláros árának 130 körüli szintre csökkenése is jelzett -- az amerikai cég bejelentette, hogy eladta az egymilliomodik iPhone készülékét, mindössze 74 nappal azt követően, hogy piacra került.

[HWSW] Miközben az Apple részvényesei és részvényei lassan magukhoz térnek az iPhone gyenge kereslete és árcsökkentése okozta sokkból -- melyet a részvények 144-145 dolláros árának 130 körüli szintre csökkenése is jelzett -- az amerikai cég bejelentette, hogy eladta az egymilliomodik iPhone készülékét, mindössze 74 nappal azt követően, hogy piacra került.

Az egymilliós volument rendkívül gyorsan érte el a vállalat, az eredeti iPodból két év alatt sikerült eladni ennyit -- igaz akkor még az iPod csak egy volt a sok multimédiás lejátszó között. Az Apple-nek nem volt könnyű felvenni a kesztyűt az iPhone-t övező hatalmas felhajtással, de többé-kevésbé sikerült megoldani a feladatot. Az szinte biztos, hogy még egyetlen hűségszerződéshez, szolgáltatóhoz kötött hatszáz dolláros termékből sem adtak el ilyen mennyiséget ilyen rövid idő alatt.

Az Apple okostelefonját kizárólag az Egyesült Államokban lehet kapni és csak AT&T előfizetéssel lehet használni. A nagy mennyiséget kicsit több mint két hónapja az elemzők is megjósolták, igaz enyhén túllőttek a célon, 5-700 ezer darab eladására számítottak az első hétvégén. Utólag kiderült, hogy a két nap alatt körülbelül 146 ezer darab előfizetést aktivált az AT&T. A hír nyomán az Apple részvényárfolyama hat százalékot zuhant. Az Apple korábban 2008 végéig 10 millió iPhone értékesítését tűzte ki célul, az elemzők pedig ebben az évben 3 millió darabra számítottak, de a jelenlegi adatok ismeretében ezt nehéz lesz teljesíteni.

Apple részvényárfolyam

Az Apple -- a fentiek ismeretében előre nem tervezetten, értékesítési nyomás hatására -- az elmúlt héten, új iPodjait bejelentve csökkentette drasztikusan, egyharmadával az iPhone árát, mely olyan felzúdulást okozott nem csak a részvényesek, hanem a felhasználók körében is, hogy Steve Jobs egy nyílt levélben kényszerült magyarázkodni, és egy 100 dolláros kupont felajánlani azoknak, akik ezt megelőzően vásárolták meg a készüléket. Az Apple árfolyama ekkor is megsínylette a bejelentést. Az 1 milliós volumen ismeretében azt is mondhatjuk, hogy az Apple 100 millió dollárt fizet vissza korai vásárlóinak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról