Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 11. 09:24

Papírvékony virtualizációs köztesréteg a VMware-től

A VMware bejelentette legújabb virtualizációs köztesrétegét, az ESX Server 3i-t, amely szerverek előre telepített komponenseként lesz elérhető többek között a Dell, a HP és az IBM kínálatában, de később más cégeknél is felbukkanhat. A beágyazott szoftver célja a virtualizációs megoldások telepítésének egyszerűsítése: mivel az ESX Server 3i már előre fel van telepítve a szerverre, a felhasználóknak nincs más dolga, mint használatba venni a gépet: az admin-jelszó és az IP-cím beállítása után már birtokba is vehető a virtualizált környezet.

[HWSW] A VMware bejelentette legújabb virtualizációs köztesrétegét, az ESX Server 3i-t, amely szerverek előre telepített komponenseként lesz elérhető többek között a Dell, a HP és az IBM kínálatában, de később más cégeknél is felbukkanhat. A beágyazott szoftver célja a virtualizációs megoldások telepítésének egyszerűsítése: mivel az ESX Server 3i már előre fel van telepítve a szerverre, a felhasználóknak nincs más dolga, mint használatba venni a gépet: az admin-jelszó és az IP-cím beállítása után már birtokba is vehető a virtualizált környezet.

Papírvékony hypervisor

A VMware szerint az ESX Server 3i az egyetlen olyan hypervisor a piacon, amely nem tartalmaz egy általános célú operációs rendszert, ezáltal mind a mérete, mind pedig a teljesítményigénye minimális. Mivel az ESX Server 3i-ből kihagyták a szervizkonzolt, a szoftver mindösszesen 32 megabájt méretű lett. Az ESX Server 3i távolról -- például VMware Virtual Centerrel -- természetesen továbbra is kezelhető. A konzol elhagyása a megbízhatóságra és a rendelkezésre állásra is pozitív hatással van a VMware szerint.

"A VMware egy olyan korszakba lép, ahol a virtualizáció nem válik el a hardvertől, az iparági szabványos szerverek egyszerűen így működnek" -- mondta a cég marketing-menedzsere, Raghu Raghuram. "Partnereinkkel együttműködésben az ESX Servert a hardverükbe integráltuk. Mostantól az ügyfelek csak bekapcsolják a szervereiket és közvetlenül egy teljes értékű hypervisorba jutnak, amiáltal gyorsan és egyszerűen kihasználhatják a virtualizációban rejlő lehetőségeket. Reményeink szerint ezáltal egyszerűbb a virtualizáció használata és minden ügyfél számára könnyebben elérhető."

Egyszerűbb desktop-menedzsment

A vállalat emellett bemutatta a Virtual Desktop Manager legújabb, 2-es változatát, amely a Virtual Centerrel szoros integrációban központosított desktop-felügyeletet biztosít: a kliens előtt ülő felhasználó a szerepköréhez és jogosultságaihoz rendelt asztali környezetet kapja, amelyet lényegében a világ bármely pontjáról elérhet. "A virtuális desktopok használói ugyanazokat a megbízhatósági, adatvédelimi és katasztrófa-helyreállítási képességeket élvezhetik, amelyek eddig a szerver-alkalmazások kiváltságai voltak. Emellett az asztali környezetüket több helyről, több eszközről is elérhetik" -- mondta Jerry Chen, a VMware asztali részlegének vezetője.

Az IDC előrejelzése szerint a desktop virtualizációs szoftverek piaca 2011-re már évi 2 milliárd dollárt tesz majd ki, és az elemzőcég szerint az asztali környezetben megvalósított virtualizáció az iparág egyik "legforróbb" témája marad. Az IDC szerint a virtualizáció segítségével a szervezetek növelhetik hatékonyságukat az erőforrások megosztása és központi felügyelete révén.

Hibatűrés és katasztrófa-helyreállítás

A VMworld 2007 rendezvény harmadik újdonsága a Site Recovery Manager, amely a katasztrófák utáni helyreállítást hivatott megkönnyíteni: a szoftver segítségével a Virtual Infrastructure 3 felhasználói megtervezhetik, letesztelhetik és végrehajthatják a katasztrófa-visszaállítási tervet anélkül, hogy az operációs rendszerek és hardverek függőségét fejben kellene tartaniuk. A vállalat szerint a hibatűrés és katasztrófa-helyreállítás lehet a virtualizáció egyik "killer applicationje", ugyanis virtuális gépek is használhatók hibatűrő konfigurációban, ami csökkenti a hardverköltséget mind a beszerzést, mind pedig az üzemeltetést tekintve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.