Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 10. 09:21

Elkezdődött az Intel kínai félvezetőgyárának építése

Szombaton ünnepélyes keretek között megkezdték az Intel első kínai chipgyárának építését, amely várhatóan 2010-ben kezdi meg a termelést. A 2,5 milliárd dolláros beruházással épülő, 163 ezer négyzetméter alapterületű, 15 ezer négyzetméteres tiszta területtel rendelkező Fab 68 a vállalat első chipgyára lesz Ázsiában és a harmadik az Egyesült Államokon kívül.

[HWSW] Szombaton ünnepélyes keretek között megkezdték az Intel első kínai chipgyárának építését, amely várhatóan 2010-ben kezdi meg a termelést. A 2,5 milliárd dolláros beruházással épülő, 163 ezer négyzetméter alapterületű, 15 ezer négyzetméteres tiszta területtel rendelkező Fab 68 a vállalat első chipgyára lesz Ázsiában és a harmadik az Egyesült Államokon kívül.

Megagyár

A Kína északkeleti részén található Dalianban épülő Fab 68-ban nem processzorok, hanem chipkészletek és kommunikációs lapkák készülnek majd. Ennek oka, hogy az amerikai törvények szigorúan tiltják a csúcstechnológia kínai exportját, nehogy azt fegyverek készítéséhez használják fel, így az Intel nem telepítheti a legfejlettebb chipgyártási eljárását a daliani gyárba, csak két generációval korábbit (2010-re ez valószínűleg a 65 nanométeres lesz, mivel 2009-re alighanem már a 32 nanométeres eljárás lesz a legmodernebb). A Fab 68 kapacitása havi 52 ezer wafer, amely több mint az AMD jelenlegi teljes gyártókapacitása.

Az Intel az új félvezetőgyáraiba eddig kivétel nélkül az elérhető legmodernebb gyártástechnológiát telepítette, illetve sosem épített külön üzemet chipsetek és kommunikációs chipek gyártására -- ezeket az alkatrészeket olyan üzemekben állította elő, ahol a kifutott gyártástechnológia már nem volt alkalmas processzorok vagy flash chipek előállítására. A Fab 68-ba alighanem egy másik Intel chipgyárból szállítják át a "levetett" berendezéseket, így kerülhetett a beruházás mindössze 2,5 milliárd dollárba, miközben egy csúcskategóriás modern chipgyár felépítése és felszerelése elérheti a 3,5-4 milliárd dollárt is.

Kapcsolati tőke

Hszia Deren, Dalian város polgármestere szerint a Fab 68 révén nem csak modern technológia kerül a városba, az Intel jelenléte miatt várhatóan további vállalatok is megtelepszenek majd a városban. Az Intel a megfelelő szakember-utánpótlás érdekében Félvezetőipati Technológiai Központot hoz létre a Daliani Műszaki Egyetemen és teljes, 200 milliméteres szeletek megmunkálására alkalmas gyártósort ajándékoz az egyetemnek oktatási célokra.

Az Intel már több mint 20 éve jelen van a világ legnépesebb országában: több fejlesztőközpont mellett Sanghajban és Csengduban is működtet tesztelő és tokozóüzemet. Elemzők egybehangzó véleménye szerint az Intel célja a gyárépítéssel a lehető legjobb kapcsolat kialakítása Kínával, amely jelenleg a világ leggyorsabban fejlődő informatikai piaca és előreláthatóan még évekig az is marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról