Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 7. 09:49

Gyártásba ment a Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2007

Elkészült és októbertől elérhető a virtuális gépek menedzselésére szolgáló Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2007 , amely másfél év szakadatlan fejlesztés után tegnap ment gyártásba. Januárban egy kifejezetten középvállalatoknak szánt változat is megérkezik majd.

[HWSW] Elkészült és októbertől elérhető a virtuális gépek menedzselésére szolgáló Microsoft System Center Virtual Machine Manager 2007, amely másfél év szakadatlan fejlesztés után tegnap ment gyártásba. Januárban egy kifejezetten középvállalatoknak szánt változat is megérkezik majd.

A menedzsment a mérleg nyelve

Az iparban általánosan elterjedt nézet, hogy a virtualizációs megoldások közötti versenyt a felügyeleti eszközök döntik majd el, és ezt a véleményt a Microsoftnál is osztják. "Nem az a kérdés, hogy meg lehet-e valósítani valamit, az igazi kérdés az, hogy meg lehet-e csinálni valamit kényelmesen, egyszerűen" -- mondta el lapunknak a tavalyi Microsoft TechEd rendezvényen Jeff Price, Windows Server termékmenedzser. A Microsoft szerint a felhasználók olyan virtualizációs felügyeleti eszközöket várnak, amelyek gond nélkül illeszkednek a jelenlegi felügyeleti eszközeik közé. "Egy olyan virtualizációs felügyeleti megoldást, ami gyökeresen eltér a fizikai gépek jelenleg is használt felügyeleti eszközeitől, senki sem látna szívesen" -- tette hozzá Price.

A System Center Virtual Machine Manager 2007 (SCVMM 2007) ugyanazokra az alapokra építkezik, amelyekre a System Center termékcsalád többi tagja is épül, így aztán könnyű a többi felügyeleti eszközzel integrálni. A most megjelent verzió a Microsoft Virtual Server 2005 R2-n futó virtuális gépek menedzsmentjét teszi lehetővé, de a Microsotnál már dolgoznak egy újabb változaton, amely lényegében bármilyen virtualizációs köztesréteget és virtuális gépet támogat, legyen szó akár VMware-ről vagy Xenről.

Az SCVMM 2007 segítségével telepíthetők és menedzselhetők a virtuális gépek, az eszköz emellett támogatja a fizikai szerverek konszolidálását virtuális környezetbe, beleértve a fizikai-virtuális, illetve virtuális-virtuális konverziót VMware-ből Microsoft VHD formátumba. Az SCVMM 2007 emellett lehetővé teszi a feladatok intelligens elosztását a fizikai szerverek kihasználtságától és terhelésétől függően.

A Microsoft emellett bejelentette, hogy változik a System Center termékcsalád licencelése is: az SCVMM 2007-et is tartalmazó System Center Server Management Suite Enterprise október elsejétől fizikai szervereként 860 dollárba és két év támogatási költségbe kerül attól függetlenül, hogy azon hány operációs rendszert futtatnak -- korábban a licenc a használt operációs rendszerek számától függött. A januárra ígért középvállalati verzió, a System Center Virtual Machine Manager 2007 Workgroup legfeljebb öt fizikai szerveren használható, a licencdíja szervereként 499 dollár lesz.

Windows Server Virtualization

Eközben javában zajlik a Microsoft saját virtualizációs köztesrétegének, a Windows Server Virtualizationnek (kódnevén Viridian) a fejlesztése, amely a Windows Server 2008 része lesz, de csak azt követően fél évvel jelenik meg. Mivel a Windows Server 2008 megjelenését a jövő év első negyedévére halasztotta a Microsoft, a Viridian mostantól számíta hozzávetőleg egy év múlva várható.

A vállalat ráadásul idén májusban közölte, hogy kénytelen egyes funkciókat kihagyni a szoftverből hogy tartani tudja a megjelenési határidőt: a szoftver nem lesz képes a virtuális gépeket működés közben egyik fizikai szerverről a másikra mozgatni (live migration). A Viridiannal emellett nem lehet majd a működő virtuális gépekhez "menet közben" további erőforrásokat (pl. processzor, memória, hálózati kártya) hozzárendelni. További korlátozás, hogy a Windows Server Virtualization a tervezett 64 helyett legfeljebb 16 processzormaggal rendelkező gépeket támogat majd. A Viridianból most kikerült funkciók a szoftver egy későbbi verziójába kerülnek majd bele.

Piaci elemzők egyetértenek abban, hogy a Microsoft a virtualizáció területén eddig is le volt maradva a piacvezető VMware mögött és a mostani bejelentés sem azt támasztja alá hogy a felzárkózás gyorsan megtörténne. A Viridian legfontosabb ellenfele a VMware ESX Server, amely a saját menedzsment-eszközeivel (VMotion, Virtual Center, Virtual Infrastructure) már most többre képes mint a jövő év közepére ígért Windows Server Virtualization. A virtuális gépek futás közbeni migrációját és az erőforrások "hot" hozzáadását a Xen 3.1-es verziója is támogatja már.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról