Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 6. 10:32

Több mint 1700-an tanulnak idén a Cisco Hálózati Akadémiákon

Az idei tanévben több mint 1700 tanuló kezdi meg tanulmányait a magyar Cisco Hálózati Akadémiákon, közel annyian, mint ahány hálózati szakember eddig elvégezte a tanfolyamot.

[HWSW] Az idei tanévben több mint 1700 tanuló kezdi meg tanulmányait a magyar Cisco Hálózati Akadémiákon, közel annyian, mint ahány hálózati szakember eddig elvégezte a tanfolyamot.

Évről évre egyre többen vesznek részt a programban, az elmúlt tanévben már közel 700 diák fejezte be eredményesen tanulmányait, akik többsége a CCNA (Cisco Certified Networking Associate) alapképzésben vett részt, 37 hallgató az alapszintű képzést követő mérnökszintű (CCNP) szintet teljesítette eredményesen, míg a mérnök szintű Wireless specializáción 43 tanuló végzett eredménnyel. A Cisco Hálózati Akadémia magyarországi alapítása óta már több mint 2200 hálózati szakember szerzett képesítést a programban.

Megújult tananyag

Az új tanévben a résztvevők igényeinek figyelembevételével a CCNA hálózati alapképzés két programcsomagban érhető el. A "CCNA Discovery" és "CCNA Exploration" fantázianévvel megjelenő CCNA kurzusok a technológiai változásokat követve megújultak, miközben továbbra is a Cisco Certified Networking Associate (CCNA) nemzetközi minősítés megszerzését teszik lehetővé. A CCNA Discovery a szakképzés követelményeinek megfelelően gyakorlat-orientált megközelítésű, míg a CCNA Exploration a felsőoktatásban tanulók számára a magasabb szintű elméleti tudás megszerzését segíti elő.

A Hálózati Akadémia mérnökszintű CCNP (Cisco Certified Network Professional) tanterve azokat a hallgatókat készíti fel professzionális szintű hálózati ismeretekre, akik a nagyvállalati és intézményi szektorban számítanak karrierlehetőségekre. Az újnak számító IT Essentials kurzus univerzális ismereteket nyújt szakközépiskolákban és gimnáziumokban tanuló fiatalok számára, és jó alapot ad az átfogó hálózati tudás megszerzéséhez. Az IT Essentials mintegy 100 órás, e-learning rendszerű kurzus, amely olyan érdeklődő fiatalok és felnőttek számára készült, akik informatikai pályára készülnek és szeretnének használható tudást szerezni a számítógépek működéséről, összeállításáról, a hibák felismeréséről és javításáról.

Nyolcvannyolc intézményben tanulhatnak a diákok és felnőttek

Egyre több oktatási intézmény ismeri fel a hálózati informatikai képzés jelentőségét és csatlakozik a programhoz. A magyarországi Cisco Hálózati Akadémia keretében jelenleg 88 oktatási intézmény nyújt hálózati ismereteket, többségében szakközépiskolák és felnőttképző intézmények, de a mérnökszintű képzés megjelenésével a program iránt érdeklődő felsőoktatási intézmények száma is folyamatosan növekszik.

Állami felnőttképző intézményként a Pécsi Regionális Képző Központ elsőként lépett be a programba, és ezzel a munkanélküli felnőttek számára is hozzáférhetővé váltak a Cisco által fejlesztett képzési programok. Az idei tanévben újabb öt regionális képző központ csatlakozik a programhoz (Budapest, Debrecen, Szombathely, Kecskemét, Székesfehérvár), így az ország további öt régiójában válnak elérhetővé a hálózati informatikai képzések. A Pécsi Regionális Képző Központ egyben Cisco Regionális Hálózati Akadémiává vált, és ezzel a regionális akadémiák száma kilencről tízre emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról