Szerző: Bányai György

2007. szeptember 3. 16:10

Kifejezetten gyerekeknek, tizenéveseknek szánja új fényképezőgépét a Fuji

A fényképezőgépgyártók a megapixelszám káros növelése mellett egyéb plusszal is képesek új vevőkört meghódítani. A Fuji FinePix Z10FD modell kifejezetten a tinik hangulatára épít.

[HWSW] A fényképezőgépgyártók a megapixelszám "káros" növelése mellett egyéb plusszal is képesek új vevőkört meghódítani. A Fuji FinePix Z10FD modell kifejezetten a tinik hangulatára épít.

Ha megfigyeljük az elmúlt év történéseit, láthatjuk, hogy az újabb és újabb digitális fényképezőgépek mind nagyobb pixelszámmal rendelkeznek. A kezdeti idők épp használható 1 megapixeles érzékelőitől eljutottunk úgy 3-4 éve a fényképméretben, illetve a monitorunk kijelzőjén is kifogástalan 5 megapixeles felbontásig. Napjaink miniatűr képérzékelő szenzorai között fellelhetők akár 12 megapixeles darabok is, amelyek által produkált magas zajszint mértéke öt éve még ismeretlen volt, éppúgy, mint az e zajszint csökkentésére hivatott szoftveres megoldások által eszközölt nagyfokú képmódosítás is, ami a részletgazdagságra igen káros hatással van.

Az idő múlásával egyre több vásárló (és eladó is) jött rá arra, hogy a megapixelek száma egyáltalán nem a képminőség jelzője, hiszen a fényképezőgép által készült kép nem csak e paramétertől függ. Hiába a 12 megapixeles felbontású kép, ha az egy 3-4 megapixelnyi élességet adó optikán keresztül kerül rögzítésre. Ráadásul a képérzékelő szenzorok sokmilliónyi képpontja egyre kisebb fizikai méretbe tömörülnek, ami miatt a fent említett zajszint emelkedett.

Szerencsére a gyártók több stratégiát is követnek, melyek közül a megapixelszám emelése egyre kevésbé elsődleges (emellett természetesen jelen van az egészséges feljődés is, mint az egyre jobb hatásfokú képstabilizátorok, vagy a lencsék minősége, a képfeldolgozás sebessége). A Nikon WiFi vezérlővel fogja meg a vásárlókat, a Pentax és az Olympus időjárás- és sok esetben vízálló kamerákkal, a Canon mozgókép és fénykép egyidejű felvételének képességével próbál a piacból extra szeletet harapni.

A Fujifilm az új 3-szoros optikai közelítésre képes, 7 megapixeles Z10FD gépével a fiatalokat, közülük leginkább a tizenéveseket vette célba. A stílusos, az érzelmekre ható, több színben (metálrózsaszín, sötétkék, piros, fekete, zöld és narancs) pompázó fényképezőgép nem hagyja hidegen a tini szíveket, ráadásul szeptembertől kétszáz dollár alatti áron lesz majd kapható. A használat egyszerű: csak elhúzzuk a lencsevédőt az optika elől és már exponálhatunk is.

A Z10FD egyéb érdekességgel is szolgál, amelyek közül kiemelhető az arcfelismerő autofókusz, vagy a kész képek infravörös porton keresztül történő továbbítása akár a számítógép, akár egy másik Z10FD felé. A Dual Shot mód kiválasztásakor két kép készül, egyik vakuval, a másik anélkül, mindkettő mentésre kerül a memóriakártyára (amely a gyártó által eddig alkalmazott xD típus mellett akár SD, vagy SDHC típusú is lehet), vagy az 54 megabájtnyi belső tárolóba. A Z10FD rendelkezik aukció üzemmóddal, ami semmi különlegeset nem jelent, csak annyit, hogy képes összefűzni több képet, hogy az árverésre kínált termék képe egyszerűbben feltölthető legyen. Ehhez a blog mód társul, ami szimplán kisebb méretű képet jelent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról