Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 3. 12:37

Stratégiai tervezés helyett tűzoltással foglalkoznak a kis- és középvállalatok informatikusai

A kis- és középvállalatok informatikusai idejük nagyrészét tűzoltással töltik és szinte semmi idejük nincs arra, hogy az új technológiákkal foglalkozzanak, vagy hosszabb távú, stratégiai tervezésbe fogjanak -- derül ki egy brit felmérésből.

[HWSW] A kis- és középvállalatok informatikusai idejük nagyrészét "tűzoltással" töltik és szinte semmi idejük nincs arra, hogy az új technológiákkal foglalkozzanak, vagy hosszabb távú, stratégiai tervezésbe fogjanak -- derül ki egy brit felmérésből.

Az angol kis- és középvállalatoknál dolgozó informatikusok 37 százaléka számára a hétköznapi problémák megoldása jelenti a legnagyobb fejfájást, míg 32 százalékuk a biztonság miatt aggódik a legjobban. Az IT-szakemberek idejük nagyrészében olyanokkal bíbelődnek, mint a felhasználók által elfelejtett jelszavak, a levelezéssel kapcsolatos problémák, az asztali gépek meghibásodásai, valamint a szerverleállások. Ezek mellett gyakorlatilag semmi idejük nincs arra, hogy lépést tartsanak a legújabb technológiai trendekkel, vagy hogy az IT infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos terveket szövögessenek.

"Ha nagyobb egy cég, az IT-vezetők többet foglalkozhatnak az új technológiákkal és a stratégiai tervezéssel, általánosságban véve igaz, hogy minél kisebb a vállalat, annál több a tűzoltás-jellegű feladat" -- mondta Mark McGregor, a felmérést megrendelő Connect ügyvezető igazgatója. "A nagyobb vállalatoknál a dolgozók informatikai problémáit megfelelően tudják kezelni, miközben a kis cégeknél az IT-s munkatársnak kell törődnie mindennel."

McGregor szerint a médiában nagyon sok szó esik az új termékekről és technológiákról, miközben az informatikusokat továbbra is az foglalkoztatja legjobban, hogyan működtessék a meglevő rendszereiket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról