Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 31. 10:48

Öt év múlva az okostelefonok harmadán Linux fut majd

Öt év múlva az okostelefonok harmadán fut majd Linux az ABI Research szerint. A piackutató cég úgy látja, évente mintegy 75 százalékkal nő a linuxos telefonok forgalma és 2012-re el fogja érni a 331 millió darabot.

[HWSW] Öt év múlva az okostelefonok harmadán fut majd Linux az ABI Research szerint. A piackutató cég úgy látja, évente mintegy 75 százalékkal nő a linuxos telefonok forgalma és 2012-re el fogja érni a 331 millió darabot.

Az okostelefon-piacot uraló Symbian számára nem a legjobb hír a Linux várható előretörése. Jelenleg a Symbiané az okostelefon-piac több mint 70 százaléka. Azonban a Symbian uralma csak bizonyos régiókban enyire egyértelmű, Európában mintegy 90 százalékos a részesedése, Kínában és Japánban viszont már csak kevesebb mint 70, az Egyesült Államokban pedig egészen marginális a jelenléte, kevesebb mint 10 százalékos a Canalys piackutató cég szerint. Kínában és Japánban a linuxos okostelefonok máris a piac több mint 30 százakát szerezték meg.

A Linux elsősorban nyíltsága miatt vonzó a mobil eszközök, például a telefonok gyártói számára, használatával a cégek megtakaríthathák a saját platorm kifejlesztésének, vagy egy szoftver (Symbian, Windows) licencelésének költséget, amely közvetlenül jelentkezhet a termékek árában, ez pedig a piacra ma jellemző árversenyben hatalmas fegyvertény lehet. A másik jelentős motiváció, hogy a nyílt platform köré csoportosuló közösségek vonzó -- akár fogyasztói, szórakoztató, akár vállalati -- alkalmazásokat fejleszthetnek.

A Linux mobil terjesztése mögött a legnagyobb gyártók sorakoztak fel, például az Intel, a Motorola, illetve a Palm OS-t birtokló Access. A Motorola tervei szerint két éven belül a piacra dobott mobilkészülékeinek 60 százalékán Linux fut majd. A Motorola számos vezető gyártóval (NEC, Panasonic, Samsung, NTT DoCoMo, Vodafone) egy közös, szabványos platformot (LiMo Foundation) hozott létre, hogy lerövidítsék az új készülékek és szoftverek fejlesztési idejét, illetve csökkentsék az ezzel kapcsolatos költségeket.

Az Intel júliusban indította útjára Moblin projektjét, amely magában foglalja a Linux kernelt, a kezelőfelületet, a médialejátszó keretrendszert, a böngészőt, beágyazott Linux-imagekezelő eszközöket a fejlesztői erőforrásokat, valamint dokumentációkat. A vállalat több referenciaplatformot is kidolgozott a Mobilinhoz. A Palm OS-t birtokló Access korábban közölte, hogy az operációs rendszer új változata már teljesen linuxos alapokon nyugszik majd.

Közben a Linux-disztribútorok sem tétlenkednek, az Ubuntu például már belefogott egy olyan változat fejlesztésébe, amelyet kifejezetten mobil eszközökre szánnak. Az októberre ígért szoftver az Intel támogatásával készül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról