Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 28. 12:52

Megkezdte nyolcadik generációs LCD-paneleinek szállítását az S-LCD

Megkezdte első nyolcadik generációs LCD-paneleinek leszállítását az S-LCD. A koreai Samsung Electronics és a japán Sony vegyesvállalata gyakorlatilag néhány hét híján pont egy évvel a Sharp után indította be új gyártósorát, mely a korábbinál nagyobb méretű panelek előállítására és költséghatékonyabb termelésre képes -- ez a második 8G-s LCD-üzem a világon.

[HWSW] Megkezdte első nyolcadik generációs LCD-paneleinek leszállítását az S-LCD. A koreai Samsung Electronics és a japán Sony vegyesvállalata gyakorlatilag néhány hét híján pont egy évvel a Sharp után indította be új gyártósorát, mely a korábbinál nagyobb méretű panelek előállítására és költséghatékonyabb termelésre képes -- ez a második 8G-s LCD-üzem a világon.

Hatalmas üveglapok

A Samsung és a Sony 2006 júliusában egyezett meg arról, hogy mintegy 1,9 milliárd dollár (1800 milliárd koreai won) kezdő beruházással létrehoznak egy új, nyolcadik generációs LCD-panelgyárat, mely révén felvehetik a versenyt a Sharppal, és előnyre tehetnek szert a több gyártóval szemben, már ami a nagyméretű, LCD-tévékbe szánt paneleket illeti. Az építkezés tavaly novemberben kezdődött, és idén tavasszal, nyár elején már megkezdődött a berendezések telepítése, júliusban pedig már a tesztgyártás is beindult.

Az S-LCD 8G-s gyártósora nagyjából ugyanakkora üveg(a)lapot munkál meg, mint a Sharp Kameyama II üzeme. A 2,2 méterszer 2,5 méteres felületen a nyolc darab 117 centis (46 hüvelyk), vagy hat darab 132 (52 hüvelyk) szélesvásznú LCD-panel képezhető ki költséghatékonyan. Az S-LCD jelenlegi 7G-s kapacitása az ennél kisebb LCD-panelek iránti keresletet elégítik ki, míg az új üzemmel a vállalat a még plazmák által uralt 50 hüvelykes mérettartományt célozza meg. A DigiTimes ismeretei szerint ennek megfelelően az első szállítmányok 52 hüvelykes paneleket tartalmaznak.

Az S-LCD a termelés felfuttatását követően 50 ezer ilyen üveglap megmunkálására lesz képes havonta (logisztikai bravúrnak is beillik), vagyis éves szinten 4-4,5 millió nagyméretű LCD-panel legyártására. A Sharp év végére korábban 60 ezer hasonló méretű üveglapot feldolgozását vetítette előre, miután tavasszal beindította második 8G-s gyártósorát, és további sorok hadrendben állításával a teljes kapacitást 90 ezer szubsztrátumra vízionálja 2008 végére. Sőt a vállalat -- átlépve egy lépcsőfokot -- már egy 3 milliárd dollárnál is többe kerülő 10G-s gyárról beszél, mely már 2,85 x 3,05 méteres lapokat munkálna meg.

Nem mindenkinek futja rá

A világ meghatározó LCD-panelgyártójaként az LG.Philips LCD korábban elvetette 8G-s beruházását finanszírozási problémák miatt, és jelenleg is még csak tanulmányozza ennek lehetőségét. Igaz, prózai geometriai okokból az egyes panelekhez más méretű üveglap lehet az ideális, így ez inkább a nagyméretű tévépaneleknél jelenthet hátrányt, melyek az iSuppli által 350 milliósra, az évtized végére pedig 500 milliö darab fölé becsült globális LCD-panelszállításoknal csak töredékét teszik ki.

Az S-LCD új üzeme meghatározó szerepet fog játszani abban, hogy az LCD-technológia az 50 hüvelykes tartományból is megkezdje a plazmák kiszorítását, valamint hogy ebből a Samsung és a Sony LCD-tévéi is kivegyék részüket a Sharp mellett. Az iSuppli szerint a plazmapanelek piaca jövőre éri el csúcsát, meghaladva a 10 milliárd dollárt, mielőtt az árprés hatására hanyatlásnak indul az évtized vége felé, annak ellenére, hogy a HD-tévék piacának bővülése a darabszám növekedését eredményezi majd. Összevetésképpen: az LCD-technológia mögött álló piac jövőre 76 milliárd dollárra duzzad majd, az évtized végére pedig megközelíti a 100 milliárdot is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról