Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 24. 10:49

Csillagvárosok a Google Earth-ben

180 fokot fordult a világ a Google Earthben, a Google virtuális térképszoftverében: a legújabb 4.2-es változatban megjelent gombbal az eddig vizsgált Földről vizsgálhatjuk a csillagokat, vagy szemlélhetjük a Hubble űrteleszkóp körülbelül égre illesztett gyönyörű fényképeit.

[HWSW] 180 fokot fordult a világ a Google Earthben, a Google virtuális térképszoftverében: a legújabb 4.2-es változatban megjelent gombbal az eddig vizsgált Földről vizsgálhatjuk a csillagokat, vagy szemlélhetjük a Hubble űrteleszkóp körülbelül égre illesztett gyönyörű fényképeit.

A Google a CalTech Palomar Obszervatórium, a Space Telescope Science Institute, a Digital Sky Survey Consortium, a Sloan Digital Sky Survey, a United Kingdom Astronomy Technology Center és az Anglo-Australian Obszervatórium szakembereivel közösen készítette el azt a virtuális űrtérképet, melyet a felső menüsorban megjelent kis Sky gomb lenyomásával varázsolhatunk elő. A virtuális térképen éppen úgy navigálhatunk, mint a Földről készült fotók dzsungelében. Az égi térképen 100 millió csillag és 200 millió galaxis található meg a Google szerint.

Égbolt a Google Earth szemével
Égbolt a Google Earth szemével

Az egyszerű szemlélődés mellett hasznos információkat kaphatunk konstellációkról, csillagokról, azok állapotairól, illetve hogy ki és mikor fedezte fel őket. A térképet felbukkaó információs ablakok és fotók teszik közel teljessé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról