Szerző: Bányai György

2007. augusztus 24. 11:15

Továbbfejlesztette félprofi tükörreflexes fényképezőgépét a Nikon

A Nikon a Canon EOS 40D tükörreflexes fényképezőgépének bejelentése után pár nappal bemutatta a kezdő profi, félprofesszionális D200-as modellt leváltó D300-at, amely az elődből megtartott jó tulajdonságok mellett számtalan újdonságot is kínál.

[HWSW] A Nikon a Canon EOS 40D tükörreflexes fényképezőgépének bejelentése után pár nappal bemutatta a kezdő profi, félprofesszionális D200-as modellt leváltó D300-at, amely az elődből megtartott jó tulajdonságok mellett számtalan újdonságot is kínál.

Kitűnő érzékenység

A Sony új 12,3 megapixeles CMOS képérzékelője kapott helyet a D300-ban, amelynek segítségével a Nikon is képes hozni azt a minimális zajszintet a magasabb ISO érzékenységi tartományokban, amelyre eddig a Canon szinte vetélytárs nélkül volt képes a kategóriában. Erre utal az is, hogy az ISO jelzőszámot akár 6400-as értékre is emelhetjük (A CCD típusú szenzorral szerelt D200 ISO 3200-ig állítható), vagy a kezdeti 200-as értéket csökkenthetjük 100-ra.

A magnéziumötvözet vázban 3 hüvelykes, igen finom, VGA-felbontású kijelző került a központi helyre a hátoldalon, amely élőkép-nézetre is képes, tehát a kijelző akár a kép komponálására is használható az optikai kereső használata mellett. A D300-at lehetőségünk van tévékészülékkel is összekötni, ez ma már teljesen természetese egy kompakt gép esetében is, az viszont már kevésbé, hogy ez a tévékimenet digitális, HDMI csatolójú.

A képérzékelő szenzor nagyfrekvenciás rezgetés elvén működő portalanítót kapott, amely előtt elhelyezkedő zár legalább 150 ezer expozícióra lett méretezve. A 2007 novemberétől itthon is megjelenő modell 51 pontos élességállítási rendszerrel és 1005 pontos RGB-érzékelővel is el lett látva, amely az élességállítás során akár a színek alapján is képes követni a témát, de a fehéregyensúlyra és az expozíciós értékekre is jó hatással van.


Nikon D300

Új processzor

A CMOS érzékelőből kikerülő képadatok az EXPEED névre keresztelt vadonatúj képfeldolgozó processzorba kerülnek, amely a Nikon állítása szerint magasabb színhűséget, élénkebb színeket és pontosabb bőrtónus-átmeneteket képes reprodukálni elődjénél, emellett 6 kép másodpercenkénti sebességű sorozatfelvétel-készítésre is alkalmas, amit a portrémarkolat használatával akár 8 kép másodpercenkénti értékre is emelhetünk.

Az EXPEED technikai jellemzői közül kiemelendő a 14 bites analóg-digitális átalakítás és a 16 biten történő képfeldolgozás. A készülékkel egyidőben kerülnek piacra a kiegészítői is, így a portrémarkolat és a vezetéknélküli képtovábbító adapter is, de a 147,2 x 112,8 x 74 milliméter befoglaló méretű, 795 grammos gépvázra a meglévő NIKKOR objektíveket és a Nikon által jelenleg kínált vakukat is gond nélkül illeszthetjük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról