Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 23. 15:10

Családapák, családanyák húzhatják ki a játékipart a csávából

A francia Ubisoft szerint a videojátékok piaca hatalmas robbanás előtt áll, a vállalat úgy becsli, négy év alatt a forgalom 50 százalékkal ugrik meg annak hatására, hogy a játékok egyre szélesebb közönséget érnek el. Yves Guillemot elnök-vezérigazgató a lipcsei Games Convention rendezvényen abbéli reményének adott hangot, hogy a fejlesztők a jövőben egyre több olyan szoftvert tudnak készíteni, amelyek új közönséget vonzanak.

[HWSW] A francia Ubisoft szerint a videojátékok piaca hatalmas robbanás előtt áll, a vállalat úgy becsli, négy év alatt a forgalom 50 százalékkal ugrik meg annak hatására, hogy a játékok egyre szélesebb közönséget érnek el. Yves Guillemot elnök-vezérigazgató a lipcsei Games Convention rendezvényen abbéli reményének adott hangot, hogy a fejlesztők a jövőben egyre több olyan szoftvert tudnak készíteni, amelyek új közönséget vonzanak.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Thomas Zeitner, az EA Germany ügyvezetője is, aki szerint jelenleg mintegy 150 millióan vannak a világon, akik rendszeresen játszanak videojátékokkal, de 2 milliárdra tehető azok száma, akik alig várják, hogy bekapcsolódhassanak a játékba. A kulcs az úgynevezett casual gamerek, azaz alkalmi játékosok megnyerése. Ez a közönség nem olyan elkötelezett a játékok iránt mint a hardcore játékosok, viszont időnként szívesen ütik agyon az időt videojátékokkal. A casual gamerek a cégek elképzelései szerint az idősebb korosztályból, tehát a mai szülők, nagyszülők közül kerülhetnek ki -- akik adott esetben együtt játszhatnak a gyerekeikkel, unokáikkal is.

A játékipar sokat vár a casual gamerektől, ugyanis a kiadók hagyományos felvevőpiaca az utóbbi években lényegében beállt, a vásárlóközönség nem nőtt tovább. Az ilyen szoftverek rendszerint grafikailag is kevéssé összetettek és a kezelésük is egyszerű, úgy vannak megtervezve, hogy a felhasználók a lehető legegyszerűbben tudják kezelni őket, és bármikor abba lehessen őket hagyni. A legszélesebb körben elterjedt "casual" játék valószínűleg az évek óta a Windows részét képező Passziánsz és az Aknakereső, de idesorolhatjuk a Game Boy által sikerre vitt Tetrist, az újabbak közül pedig a színes golyókat felvonultató Zumát, illetve annak leszármazottait (pl. Luxor), vagy akár a Nintendo Wii konzolra megjelent Wii Sports játékot, amely házibulik kedvelt unaloműzője.

Zuma
Zuma

Guillemot szerint egy ilyen "casual" játék elkészítésének költsége 1 és 5 millió dollár között lehet, attól függően hogy hány platformra jelenik meg. Ezzel szemben egy PlayStation 3-ra vagy Xbox 360-ra írt csúcskategóriás szoftver gyártási költsége tízmillió dollárokban mérhető. Az Ubisoft forgalmának tavaly mintegy 10 százalékát tették ki a "casual" játékok, az idén ez az arány már 20 százalákra is felmehet, ami a cég tervezett 1,1 milliárd dolláros forgalmát tekintve már komoly összeget jelent. Guillemot elmondása szerint a Ubisoft alkalmi játékosoknak szánt szoftverei óriási nyereséget termeltek és hozzásegítették a vállalatot ahhoz, hogy az új generációs konzolokra írt programjainak fejlesztését finanszírozni tudja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról