:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 23. 09:47

Flash-alapú meghajtókkal jelentkezik jövőre a Seagate

A jövőben flashmemóriás meghajtókkal (solid-state drive, SSD) is jelentkezik a világ első számú merevlemezgyártója, a Seagate -- adta hírül a vállalat elnök-vezérigazgatójával készített interjúban elhangzott információk alapján a Wall Street Journal. Minden terméktervünkben szerepelnek SSD-k -- mondta Bill Watkins.

[HWSW] A jövőben flashmemóriás meghajtókkal (solid-state drive, SSD) is jelentkezik a világ első számú merevlemezgyártója, a Seagate -- adta hírül a vállalat elnök-vezérigazgatójával készített interjúban elhangzott információk alapján a Wall Street Journal. "Minden terméktervünkben szerepelnek SSD-k" -- mondta Bill Watkins.

Mint az ismert, a flash számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a merevlemezekhez képest: alacsonyabb késleltetése és nagyobb átviteli sebessége révén drasztikusan gyorsulnak a lemezműveletek, mechanikus alkotóelem hiányában javul a megbízhatóság, valamint alacsonyabb a fogyasztása és teljesen zajtalan is. A Seagate kínálatában jelenleg is szerepelnek hibrid meghajtók, amelyekben a merevlemezt flash memória egészíti ki, egyesítve a két technológia előnyeit. A Momentus 5400 PSD sorozat tagjait elsősorban noteszgépekbe szánja a cég, akár 160 gigabájtos kapacitással.

Seagate Momentus 5400 PSD
Seagate Momentus 5400 PSD

A flash-alapú meghajtók piaca hatalmas robbanás előtt áll, amelyből a legnagyobb merevlemezszállító sem akar kimaradni. Az iSuppli szerint 2009-ben már túlsúlyban lesznek azok a noteszgépek, amelyek flash memóriás meghajtót tartalmaznak, persze ezeknek egy része hibrid kivitelű lesz. Az iSuppli úgy becsli, az idei első negyedév során elkelt 24 millió hordozható számítógépből 144 ezret szereltek flash-memóriát tartalmazó meghajtóval, ami mindössze 0,7 százalékot jelent. Ehhez képest 2009 végére ez az arány 60 százalékra ugrik fel az akkor 40,1 milliósra becsült piacon.

A Wall Street Journal információi szerint a Seagate palettáján már jövőre felbukkanhatnak azok a meghajtók, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak merevlemezt, csak flash memóriát. Az ilyen eszközök azonos kapacitás mellett lényegesen drágábbak a merevlemezeknél, ugyanakkor technológiai szempontból ezek vonultatják fel a legtöbb előnyt. A zajtalan és villámgyors működés és az alacsony fogyasztás elsősorban az ultrahordozható noteszekben teszi őket preferált választássá.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.