:

Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 22. 13:04

Váratlan fordulatot vett a Blu-ray és a HD DVD harca

Váratlan fordulatot vett a DVD-t követő domináns médiaformátum pozíciójáért folyó háború. Az igen széles tartalommal bíró Paramount filmstúdió, és az animációs mozijairól ismert DreamWorks hétfőn közölte, hogy dobják a Blu-rayt, és mostantól kizárólag a HD DVD-t támogatják. Nem hivatalos információk alapján mindez korlátozott időre szól, és sokmillió dollár cserélt gazdát. A nyerésre álló Blu-ray helyzete ezzel megnehezül, és a HD DVD agonizálása elhúzódhat, ártva az egész iparnak, piacnak.

[HWSW] Váratlan fordulatot vett a DVD-t követő domináns médiaformátum pozíciójáért folyó háború. Az igen széles tartalommal bíró Paramount filmstúdió, és az animációs mozijairól ismert DreamWorks hétfőn közölte, hogy dobják a Blu-rayt, és mostantól kizárólag a HD DVD-t támogatják. Nem hivatalos információk alapján mindez korlátozott időre szól, és sokmillió dollár cserélt gazdát. A nyerésre álló Blu-ray helyzete ezzel megnehezül, és a HD DVD agonizálása elhúzódhat, ártva az egész iparnak, piacnak.

Korai öröm?

Az eddig független Paramount Pictures (pl. Shaft, Mission Impossible, Transformers) és a DreamWorks Animation (pl. Shrek) egymás testvérvállalataként hétfőn közölték, hogy dobják a Blu-ray támogatását, és a jövőben megjelenő produkcióikat kizárólag HD DVD-n jelentetik meg -- igaz, az egyezség nem vonatkozik Steven Spielberg filmjeire, a DreamWorks pedig nem jelentetett meg eddig egyetlen filmet sem HD-formátumon (high-definition, nagy felbontás). Ezzel a korábban várthoz képest jelentősen elhúzódhat a két versengő szabvány közötti harc.

A Sony által vezetett Blu-ray tábor az év első felében már akár pezsgőt is bonthatott volna. Az eladási statisztikák alapján eladásokban 2-1 arányban verik a HD DVD-t, köszönhetően a PlayStation 3 felhasználói bázisának, az iparban és médiában pedig kezdtek túlsúlyba kerülni a Blu-ray sikerét váró, sőt kijelentő vélemények. Ezek valódi lépéseket is maguk után vontak, így például az egyik vezető amerikai kölcsönzőhálózat, a Blockbuster a Blu-ray mellett tette le a voksát, mondva, hogy nagyobb rá az igény -- az ipar és a piac nem akar kettő formátumot, ennek megfelelően a várható győztest támogatják, ami önbeteljesítő mechanizmust vált ki.

Ez a fölény nem véletlen, a Blu-ray ugyanis mindvégig stratégiai fölényben volt a hardvergyártók és tartalomszolgáltatók részéről egyaránt, a Toshiba az olcsóbb HD DVD-vel viszont el akarta játszani azt, amit a VHS a Betamaxszal. Ez az idő és költségbeli előnyre építő stratégia a szükséges kék lézer diódák problémás tömegtermelhetősége megakasztotta, és kezdeti előnyt a Blu-ray a PS3 hathatós segítségével rövid időn belül bedarálta a Toshiba minden erőfeszítése ellenére. A japán konglomerátum elszántságát jelzi, hogy súlyos veszteségeket felvállalva licitál árban a Blu-ray lejátszók alá, elemzők szerint ugyanakkor ez a stratégia kontraproduktív, ugyanis saját partnereit is elriasztja a piactól.

A táboroktól független Walt Disney múlt héten közölte, hogy egyes rajzfilmjeit már csak kizárólag Blu-ray lemezen (BD) adja ki, mivel a háború eldőlt. "Nem kétséges már, hogy a Blu-ray az egyértelmű utódja a sztenderd DVD-nek" -- közölte nemes egyszerűséggel Bob Chapek, a Disney egyik elnöke. Az ipari és piaci mozgások alapján a szakma az idei ünnepi szezonra várta a kínlódás végét, mely a kiadó vállalatoktól a kereskedőkön át a fogyasztókig mindenkire csak frusztrálóan hat. Az Egyesült Államok második legnagyobb kiskereskedő lánca, a Target ezért úgy döntött, a negyedik negyedévben, az ünnepi szezonra csak Blu-ray termékeket árusít majd.

Zavar az erőben

Ezt a vélekedést zavarta meg most a Paramount és a DreamWorks bejelentése. Mi történt? Prózai módon fogalmazva súlyos aktatáskák cseréltek gazdát. A Wall Street Journal és a New York Times is úgy tudja, hogy a két cég komoly pénzeket kapott az exkluzivitásért. A New York Times viacomos (az anyavállalat) forrásokra hivatkozva egészen pontosan meg is nevezi az összeget: 150 millió dollár, mely jelentősen javíthat a kasszasiker produkcióktól függő két kiadó nyereségességén.

A vállalatok természetesen nem kommentálták az értesüléseket, és a lépést a HD DVD lejátszók jóval alacsonyabb árával, a mögötte álló szövetség pozitív tevékenységével magyarázták. A Sony és a Blu-ray bukásáról fantáziáló Microsoft hivatalosan tagadta, hogy köze lenne bármilyen pénzmozgáshoz.

Az ügyletet kommentáló elemzői vélemények szerint amennyiben a Paramount HD DVD-re mozgatja masszív portfolióját, az jelentős kihatással lehet a formátumháborúra, és ha a kimenetelt nem is tudja megváltoztatni, jelentősen elhúzhatja. A lépést követően a vezető kiadók úgy látják, még legalább két ünnepi szezon, mire eldőlhet végre az utódlás kérdése, vagyis jövő karácsonykor is még megosztott lehet a piac. Ezen nem változtat az, hogy az exkluzivitás a Paramount esetében 18 hónapra szól a New York Times tudomása szerint, míg a Wall Street Journal forrásai akár mindössze egy évről beszélnek. A Paramount és a DreamWorks ezzel csatlakozott a Universalhoz, mely eddig az egyetlen meghatározó HD DVD-exkluzív kiadó volt.

A Blu-ray tábor nem sokat váratott a válasszal. A Twentieth Century Fox gyakorlatilag azonnal kiadott egy sajtóközleményt, hogy 29 filmet jelentet meg év végéig, köztük a részben Sony-tulajdon Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) tartalmaival. A közlemény kihangsúlyozta, hogy felgyorsítják a Blu-ray adoptációját a világszerte 60 millió HD-háztartásban, valamint egyre több interaktív tartalommal (kvízek, játékok) gazdagítják kiadványaikat. A BD-szövetség állítása szerint idén a HD-lemezeladások közel 70 százalékát hasították ki. BD-exkluzív a Sony Pictures mellett az előbb említett Fox és MGM, valamint a Disney is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.