:

Szerző: Bányai György

2007. augusztus 16. 10:55

A vártnál jobban fogynak a digitális fényképezőgépek

A vásárlók digitális fényképezőgépek iránti étvágya ebben az évben kétszerese volt az előrejelzettnek az IDC piackutató intézet felmérése alapján.

[HWSW] A vásárlók digitális fényképezőgépek iránti étvágya ebben az évben kétszerese volt az előrejelzettnek az IDC piackutató intézet felmérése alapján.

Egy kedden közzétett IDC közlemény szerint az idei évben a digitális fényképezőgép-eladások a várt 7,5 százalék helyett 15 százalékkal növekednek, amely borítja az utóbbi négy évben tapasztaltakat, amely időszakra a lassuló növekedés volt jellemző. Az IDC elemzője, Chris Chute szerint az érdeklődés növekedésének fő mozgatórugója, hogy az iPod zenelejátszókhoz, vagy a mobiltelefonokhoz hasonlóan divatcikké, emellett a tulajdonosok stílusának jelzőivé váltak a fotómasinák is. Chute hozzátette, hogy az egyre olcsóbbá váló divatos készülékek vásárlásakor sokkal nagyobb szerepet kap a pillanatnyi hangulat, mint az átgondolt igény magára a termékre. Az impulzusvásárlói hozzáállás főleg az Egyesült Államokban, Európában, valamint Japánban érzékelhető.


Már harmincezer forint alatt is találhatunk vásárlási kedvet a burkolat színével meghozni képes készüléket: 5 megapixeles Canon PowerShot A460

Chute szerint a vibráció a termékek és a vásárlók között annak is köszönhető, hogy a 200 dollárnál olcsóbb belépőszintű fényképezőgépeknél megszokott ezüst és fekete külső dominanciáján igen szép számmal ejtettek csorbát a friss, színes készülékburkolatok. Az IDC kimutatása kitér arra is, hogy a fényképezőgéppel rendelkezők háztartásában egynél több kamera található, ez számokkal leírva 10 háztartás esetén 14 készüléket jelent. Chute beszélt a tükörreflexes gépek helyzetéről is, ahol a profik és a hobbifotósok nagyobb mértékben választották e termékcsoport kameráit, mint amennyire ezt a korábbi években a magas ár hátráltatta.

A legolcsóbb kompaktoktól a tükörreflexes gépekig kapható teljes skála átlagára a tavalyi év 352 dollárról 307 dollárra esett, ami 13 százalékot jelent -- ez egyezik az IDC által várt értékkel. A jövőt 2011-ig érintő előrejelzések emelkedő ütemű piaci növekedésről szólnak, ahol 138 millió készülék értékesítését várják a korábbi 123 millió vélt készülékeladáshoz képest. Mindemellett a teljes fényképezőgép-termékskála átlagára 250 dollárra eshet vissza 2011-re.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.