Szerző: Bányai György

2007. augusztus 15. 11:53

Újabb fájlcserélő alakul át legális zenebolttá

A korábban jogvédők kereszttüzében álló Lime LLC, a LimeWire fájlcserélő szoftver alkotója online zenebolt nyitását tervezi, melyről digitális jogkezeléstől (DRM) mentesen tölthetőek le a fizetős zenei tartalmak.

[HWSW] A korábban jogvédők kereszttüzében álló Lime LLC, a LimeWire fájlcserélő szoftver alkotója online zenebolt nyitását tervezi, melyről digitális jogkezeléstől (DRM) mentesen tölthetőek le a fizetős zenei tartalmak.

A dalokat az internetről a LimeWire Store névre keresztelt áruházból lehet vásárlás után letölteni. Az oldal eléréséhez nincs szükség a LimeWire fájlcserélő alkalmazás futtatására, ehelyett egyszerűen a böngészőből elérhetjük. A dalokért egyenként is lehet majd fizetni, de a tervek között szerepel havi előfizetéses konstrukció is. A legfigyelemreméltóbb ismérvek egyike, hogy a zeneszámok 256 kbit/s kódolással, DRM jogkezeléstől mentes állapotban tölthetőek majd le. A vásárolni vágyók a zeneszámokat egyesével is letölthetik, 0,99, és 1,29 dollár közötti összegért, de lehetséges lesz komplett albumokat is vásárolni. Utóbbi árait és a havi előfizetés összegét még nem határozták meg.

2006 augusztusában az amerikai lemezkiadókat tömörítő RIAA (Recording Industry Association of America) a szerzői jogok megsértése miatt beperelte a LimeWire fájlcserélő üzemeltetőjét, a Lime LLC-t, illetve a cég vezetőit. A lemezcégek a jogsértő magatartás felfüggesztése mellett elképesztő kártérítést követeltek a LimeWire-tól: 150 ezer dollárt minden egyes, engedély nélkül terjesztett dalért. A LimeWire fájlcserélő kliensprogramot ennek ellenére mind a mai napig ingyen le lehet tölteni és használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról