Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 14. 09:37

Az Európai Bizottság zöld utat adott az Intel és az STMicroelectronics vegyesvállalatának

Az Európai Bizottság jóváhagyta az Intel és az STMicroelectronics flashmemória-gyártó üzletágainak vegyesvállalatban történő egyesítését. A Bizottság vizsgálata megállapította, hogy a flashmemória-piacon erős a verseny és a vevők számára elegendő mennyiségű alternatív szállító marad a piacon továbbra is.

[HWSW] Az Európai Bizottság jóváhagyta az Intel és az STMicroelectronics flashmemória-gyártó üzletágainak vegyesvállalatban történő egyesítését. A Bizottság vizsgálata megállapította, hogy a flashmemória-piacon erős a verseny és a vevők számára elegendő mennyiségű alternatív szállító marad a piacon továbbra is.

Az Intel és a legnagyobb európai chipgyártó, az STMicroelectronics még májusban jelentették be, hogy vegyesvállalatot hoznak létre NOR-típusú flash chipek előállítására. Az egyelőre ismeretlen nevű cégben az Intelnek 45 százalékos, az STMicroelectronicsnak 48 százalékos tulajdonrésze lesz, a fennmaradó hányadot pedig a kaliforniai Francisco Partners nevű magántőke-társaság birtokolja majd, amely 150 millió dollárt fektet be.

Az új vállalat központja Genfben lesz, az STMicro főhadiszállásán, az elnök-vezérigazgatót az Intel adja a flash memóriákért felelős Brian Harrison személyében, míg az igazgatótanács elnöke az STMicro vezetője, Carlo Bozotti lesz. A vállalat világszerte nyolc kutató-fejlesztő központtal és gyárral rendelkezik majd, alkalmazottainak létszáma pedig megközelíti a 8 ezret. Az Intel és az STMicro releváns operációja tavaly összesen 3,6 milliárd dollár bevételt ért el.

A NOR memóriachipekkel nagy olvasási sebesség érhető el, ezek a chipek elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. A félvezetőiparra szakosodott iSuppli elemzőcég szerint a NOR típusú flash memóriachipek piacán az AMD-ből leválasztott Spansion volt a vezető gyártó 2006-ban, miközben az évekig első helyen álló az Intel a második helyre szorult vissza. A harmadik helyet az STMicroelectronics szerezte meg, vagyis az Intel és az STMicro flashgyártó tevékenyéségének összeolvasztása után piacvezető vállalat jön létre, részesedése meghaladja a 40 százalékot.

Az Intelnek ez a második flash-gyártó vegyesvállalata, a cég 2005-ben már létrehozott egy vegyesvállalatot a Micron Technologyval közösen NAND típusú lapkák gyártására. Ezek a chipek elsősorban memóriakártyákban, digitális fényképezőgépekben, mp3-lejátszókban terjedtek el, jellemzőjük a gyors írási sebesség. Azonos kapacitás esetén a NAND chipek lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról