Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 10. 08:52

Ellenfél nélkül: rekordbevétel és rekordprofit az NVIDIA második negyedévében

Közzétette második negyedéves eredményeit az NVIDIA, a vállalat rekordforgalmat és nyereséget ért el. A harmadik negyedévre további bevételnövekedést vár a cég, így története során először könyvelhet el egymilliárd dolláros bevételt három hónap alatt.

[HWSW] Közzétette második negyedéves eredményeit az NVIDIA, a vállalat rekordforgalmat és nyereséget ért el. A harmadik negyedévre további bevételnövekedést vár a cég, így története során először könyvelhet el egymilliárd dolláros bevételt három hónap alatt.

A július 29-én véget ért időszakban a grafikus chipjeiről híressé vált vállalat 935 millió dolláros bevételt ért el, ami 36 százalékkal magasabb a tavalyi második negyedéves szintnél. Az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint számított nyereség 172 millió dollárt tett ki, ami 99 százalékos növekedést jelent. Az NVIDIA bruttó eredményhányada 45,3 százalékos rekordszintet ért el a második negyedévben. A cég eredményei jócskán felülmúlták az elemzői várakozásokat.

Az NVIDIA tájékoztatása szerint az asztali gépekbe és notebookokba szánt GeForce chipek egyaránt rekordbevételt termeltek, előbbi termékkategória 37 százalékkal, utóbbi pedig 129 százalékkal több forgalmat bonyolított mint egy évvel korábban. A vállalat a chipsetbe integrált kategóriát leszámítva minden szegmensben (beleértve az asztali és notebook GPU-kat) piacvezető a Mercury Research szerint, részesedése kategóriától függően 66-68 százalékos.

A Jon Peddie Research második negyedévre vonatkozó felmérése alapján a második negyedévben több mint 81 millió grafikus chipet szállítottak le személyi számítógépekbe világszerte, 10,6 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A szokásos szezonális mintázattal ellentétben a második negyedév valamivel erősebb volt az első negyedévesnél, és 3 százalékkal múlta felül azt. A növekedést gyakorlatilag egyedül az NVIDIA vitte el teljes egészében, miután az első negyedévhez képest 18 százalékkal, míg az egy évvel korábbihoz képest közel 83 százalékkal több PC-s grafikus chipet szállított le, szám szerint 26,5 milliót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról