Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 9. 13:33

További forrásbevonásra kényszerül az AMD, mielőtt szeptemberben megérkezik a Barcelona

További forrásbevonásra kényszerül az AMD, hogy zavartalan működésének finanszírozása mellett visszafizesse az ATI felvásárlása kapcsán felvett határidős hiteleket. A világ második számú processzorgyártója 1,5 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényeket egyes intézményi befektetőnek zárt körűen, vagyis az ügylet nem nyilvános.

[HWSW] További forrásbevonásra kényszerül az AMD, hogy zavartalan működésének finanszírozása mellett visszafizesse az ATI felvásárlása kapcsán felvett határidős hiteleket. A világ második számú processzorgyártója 1,5 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényeket egyes intézményi befektetőnek zárt körűen, vagyis az ügylet nem nyilvános.

Az AMD 1,5 milliárd dollárnyi, úgynevezett átváltható elsőbbségi (részvényre konvertálható, likviditási probléma esetén visszafizetési prioritást élvező) kötvényt bocsát ki minősített intézményi befektetők számára, akik a túljegyzések fedezése érdekében további 225 millió dollár értékben további kötvényeket vásárolhatnak opcionálisan. A processzorgyártó elképzelése szerint az így befolyt tőkével teljesen visszafizethetné a Morgan Stanley által 2006 októberben nyújtott határidős hitelt, melyet az ATI Technologies 5,6 milliárd dolláros felvásárlásának finanszírozása érdekében vett fel. Az esetleges túljegyzéssel befolyt összeget mindennapos tevékenységére és tőkeberuházásokra fordítaná.

Az AMD hasonló lépésre kényszerült idén áprilisban is, mikor mintegy 2,17 milliárd dollár készpénzt sikerült bevonnia hasonló kötvénykibocsátás révén, amivel szintén az akvizíció miatt felvett hitelt és a cég működésének és tőkeberuházásait finanszírozta. A vállalat pénzügyi teljesítménye az Intel tavaly nyáron indított offenzívája óta katasztrofális képet mutat, az elmúlt 4 negyedévben több mint 1,6 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el az AMD, miközben mintegy 4 milliárd dollárnyi készpénzt fogyasztott el.

Barcelona, vagy a csődbíróság
Az AMD helyzetén csak új mikroarchitektúrájára épülő termékei változtathatnak alapvetően. A következő generációt felvezető, Barcelona kódnéven ismert négymagos szerverchip megjelenése a korábban ígért év közepe helyett a híradások szerint szeptember 10-én kerül bejelentésre, induló órajele 2 gigahertz lesz, majd még év vége előtt várhatóak gyorsabb példányok is. A szállítások a cég korábbi ígérete szerint augusztusban kezdődnek meg, és az első rendszerek már szeptemberben hozzáférhetővé válnak. Amennyiben a Barcelona és derivatívái versenyképesnek bizonyulnak, az AMD javíthat átlagos eladási árain, és a termelés megfelelően gyors ütemű felfuttatásával a jövő évhez már javuló pénzügyi pozícióval kezdhet neki.
Ennek következtében a vállalat az eredeti tervekhez képest akár egy évvel is elhalasztani kényszerült valaha szebb időket is megélt drezdai Fab 30 üzemének gyökeres átalakítását, mely a jelenlegi 200 milliméteres átmérőjű szilíciumszeletek helyett 300 milliméteresek alkalmazását célozza. A teljes konverzió végösszege 2 milliárd dollár körül alakul, aminek eredményeképp havonta 20 ezer ilyen nagyméretű szilíciumszelet megmunkálására lesz képes, 60 százalékkal nagyobb gyártási kapacitást, és fajlagosan 30 százalékkal olcsóbb termelést lehetővé téve.

Az AMD pénzügyi helyzete nem valami rózsás, és a kilátások sem bíztatóak, vélik meghatározó minősítő intézetek. Az elmúlt hetekben a Moody's és a Standard & Poor's is rontott az AMD kötvényeinek hitelminősítésén, ugyanakkor a vállalati besorolást egyelőre változatlanul hagyták, B- (B mínusz) osztályzaton. Az S&P szerint az AMD átlagon aluli végrehajtása, az Intel igen agresszív magatartása és a jelentős mértékben negatív cash-flow együttesen járulnak hozzá a kedvezőtlen besorolásokhoz és kilátáshoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról