Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 8. 11:22

Megérkezett az UltraSPARC T2, ami a Sun szerint a világ leggyorsabb processzora

Tegnap hivatalosan is elrajtolt a Sun UltraSPARC T2 processzora, a Niagara-sorozat második tagja, amely egy teljes szerver funkcionalitását kínálja mindössze egyetlen chipen.

[HWSW] Tegnap hivatalosan is elrajtolt a Sun UltraSPARC T2 processzora, a Niagara-sorozat második tagja, amely egy teljes szerver funkcionalitását kínálja mindössze egyetlen chipen.

8x8=64

A masszívan párhuzamos végrehajtásra tervezett UltraSPARC T termékcsalád új üdvöskéje, a Niagara 2 (UltraSPARC T2) elődjéhez hasonlóan nyolc magot tartalmaz, amelyek egyenként már nem négy, hanem nyolc programszál párhuzamos feldolgozására képesek. A Niagara új változatának induló órajele 1,4 GHz, és a 65 nanométeres gyártástechnológia megengedte az osztott másodszintű gyorsítótár méretének növelését is, az UltraSPARC T2-ben 3 helyett már 4 megabájt kap helyet.

A magonkénti négy helyett nyolc utasításszál kezelése mellett a Niagara 2 jelentős újdonsága a Niagarához képest, hogy már minden mag rendelkezik saját lebegőpontos végrehajtóegységgel (ami fully-pipelined), ennek köszönhetően az UltraSPARC T2 elődjénél nagyságrenddel jobb lebegőpontos teljesítményt nyújthat majd, ez részben a nyolc FPU-nak, részben pedig a négy darab kétcsatornás FB-DIMM memóriavezérlőnek köszönhető, amelyekez összesen 64 gigabájt memória kapcsolható. A Sun várakozásai szerint a Niagara 2 akár HPC-környezetben is megállja majd a helyét, a lebegőpontos teljesítménye összevethető egy kétmagos Opteronéval, miközben a fogyasztása és hőtermelése alacsonyabb annál.

Az UltraSPARC T2 számos rendszerfunkciót is a chipen valósít meg, így többek között tartalmaz két darab 10 gigabites Etherner-kontrollert, egy PCI Express (x8) vezérlőt, illetve minden maghoz tartozik egy hardveres titkosítóáramkör, amely Solaris 10 operációs rendszeren az alkalmazások számára transzparens módon használható DES, 3DES, AES, RC4, SHA1, SHA256, MD5, RSA-2048, ECC, CRC32 számításokhoz. A Sun szerint az UltraSPARC T2 így lényegében egy teljes szerver funkcionalitását valósítja meg egyetlen chipen, a nagyobb integráltság miatt azonban némileg többet is fogyaszt elődjénél, 72 helyett tipikusan 95 wattot, ez azonban nagy terhelésénél akár 123 wattra is nőhet.

A leggyorsabb processzor a világon

A Sun szerint az UltraSPARC T2 minden idők legnagyobb teljesítményű processzora, amely a cég által citált előzetes SPECint_rate2006 és SPECfp_rate2006 eredmények alapján igaz is, ugyanakkor ez a teszt szigorúan a párhuzamos feladatvégrehajtó képességet vizsgálja, vagyis ahhoz, hogy a Niagara 2 valóban ilyen jó teljesítményt nyújtson, mind a 8 magjának mind a 8 programszálát folyamatosan "le kell foglalni". Ráadásul a Sun által világgá kürtölt eredmények ún. "peak" adatok, vagyis fordítóprogrammal a végletekig tuningolt kód futtatásával születtek, a szakma által irányadónak tekintett "base" eredményeket a vállalat egyelőre nem tette közzé.

A SPEC CPU2006 benchmark C, C++ és Fortran nyelveken íródott kódokat tartalmaz, melyek olyan számításigényes feladatokat hajtanak végre, mint a videotömörítés, mesterséges intelligencia, kvantumfizika, éghajlat modellezés, génszekvencia keresése, így inkább a technikai, multimédiás munkaállomások, illetve a műszaki-, tudományos és vizualizációs számításokat végző szerverek esetében mutathat relevanciát. A kevés számítást igénylő, a memóriaalrendszert, illetve a kommunikációt terhelő szerverfeladatok számára ez a benchmark kevéssé mérvadó.

A szerverek csak októberben érkeznek

"Az újonnan bejelentett processzor fejlesztései általánoabb célú használatra teszik alkalmassá a hamarosan bejelentésre kerülő szervereket" -- mondta el lapunknak Kristóf Judit, a Sun Microsystems hazai leányvállalatának marketing-igazgatója. "A mai bejelentés megerősíti elkötelezettségünket az eco-tudatos filozófia és stratégia mellett, másrészt kibővíti azoknak a cégeknek a számát, akik hatékonyan élni is tudnak a Sun által kínált lehetőséggel. Reményeink szerint az új processzorral elérhető szélesebb alkalmazási kör kiváltja a bankok, biztosítók, energiaszolgáltatók fokozott érdeklődését."

Az UltraSPARC T2-re épülő, várhatóan Sun Fire T5320 (1U) és T5340 (2U) néven debütáló rendszereket egyelőre nem jelentette be a Sun, kizárólag a processzort, amelyet a mai naptól szállít is, a listaárak 1000 dollár alatt vannak. A HWSW információi szerint a gépek októberben érkeznek és még az idén Magyarországon is elérhetők lesznek. Elődjéhez hasonlóan a Sun az UltraSPARC T2 teljes dokumentációját is nyilvánosságra hozza GPL licenc alatt, így adott esetben akár más cégek is gyárthatják a chipet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról