:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 7. 09:30

SUSE Linuxszal telepített noteszgépeket árul majd a Lenovo

Pár hónappal a Dell után a Lenovo is bejelentette, linuxos számítógépek forgalmazásába kezd. A világ harmadik legnagyobb PC-gyártója a fogyasztói és vállalati ügyfelek számára egyaránt elérhetővé teszi SUSE Linux Enterprise Desktoppal előre telepített noteszgépeit, amelyek a negyedik negyedévben jelennek meg a piacon -- hangzott el a LinuxWorld konferencián.

[HWSW] Pár hónappal a Dell után a Lenovo is bejelentette, linuxos számítógépek forgalmazásába kezd. A világ harmadik legnagyobb PC-gyártója a fogyasztói és vállalati ügyfelek számára egyaránt elérhetővé teszi SUSE Linux Enterprise Desktoppal előre telepített noteszgépeit, amelyek a negyedik negyedévben jelennek meg a piacon -- hangzott el a LinuxWorld konferencián.

Raj Aggarwal, a ThinkPad gépek termékmenedzsere szerint egyre növekszik az igény a linuxos PC-k iránt, elsősorban az oktatásban, a kormányzati intézmények körében, valamint természetesen a fejlődő piacokon. Ezzel együtt a Windows dominanciája megkérdőjelezhetetlen a személyi számítógépeken, Aggarwal kincstári optimizmussal áthatott nyilatkozata szerint a Lenovo által szállított gépeken belül a linuxosok részaránya még évek múlva is csak 5 százalék körül lesz.

A Lenovótól eddig sem volt idegen a SUSE Linux, a vállalat éppen egy évvel ezelőtt, a tavaly nyári LinuxWorldön jelentette be, hogy ThinkPad T60p munkaállomásai hivatalosan támogatja a SUSE Linux Enterprise Desktop 10 operációs rendszert. A Lenovo és a Novell mérnökei közösen dolgoztak azon, hogy a SLED 10 támogassa a ThinkPad noteszgépek össze komponensét, elkészítették a meghajtóprogramokat, valamint számos ThinkVantage rendszereszköz linuxos változatát is.

Egyelőre nem tudni, hogy a linuxos Lenovo PC-k mennyivel lesznek olcsóbbak a Windowszal szállított konfigurációknál, illetve az sem nyilvános még, hogy milyen országokban lehet majd őket kapni. A SUSE Linux Enterprise Desktop magyar nyelven már régóta elérhető, így elvileg semmi akadálya nem lehet annak, hogy itthon is megjelenjenek a linuxos ThinkPadek. Kérdésünkre a Lenovo képviselője elmondta, Magyarországon is kaphatók lesznek a cég linuxos PC-i, azonban hogy mikor és mennyiért, azt egyelőre nem tudni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.