Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 1. 14:59

Finanszírozási gondok sújtják az AMD drezdai gyárfejlesztéseit

[heise.de/HWSW] Az elmúlt időszakban elszenvedett súlyos pénzügyi veszteségek következtében kénytelen elhalasztani drezdai gyártókapacitásának bővítését az AMD -- közölte a helyi működés feje. Hans Deppe azonban leszögezte, Drezda jelentősége ezzel nem csökken, és a bővítés is folyamatban van, mindössze később, lassabban zajlik le.

[heise.de/HWSW] Az elmúlt időszakban elszenvedett súlyos pénzügyi veszteségek következtében kénytelen elhalasztani drezdai gyártókapacitásának bővítését az AMD -- közölte a helyi működés feje. Hans Deppe azonban leszögezte, Drezda jelentősége ezzel nem csökken, és a bővítés is folyamatban van, mindössze később, lassabban zajlik le.

"A terveket egy hosszabb időtartam alatt fogjuk megvalósítani" -- közölte Deppe a német dpa hírügynökségnek. Hozzátette ugyanakkor, "Drezda az AMD globális termelésének központja, és az is marad", és nem lesznek elbocsátások a mintegy 3000 főt foglalkoztató komplexumban, ahol a vállalat két processzorgyára található. "A nem éppen elbűvölő első és második pénzügyi negyedév következtében figyelnünk kell a pénzügyekre, és korrekciókat kell tennünk. Minden egyéb megközelítés vakmerőség volna" -- folytatta a kockázatokra utalva.

Az eredeti elképzelés szerint a Fab 30, immár Fab 38 néven már 2008 elején megkezdhette volna a kereskedelmi tömegtermelést az új gyártósorokon, és 2008 végére teljes pompájában tündökölhetne. A finanszírozási nehézségek miatt ez nem valósulhat meg. "A konverzió 2008-ban fejeződött volna be, most ez a dátum néhány negyedévvel 2009-re tolódott ki" -- közölte a vezető. "A cél ugyanaz marad", vagyis az AMD bővíti gyártói kapacitását Drezdában, mégpedig a 2005-öshöz képest több mint háromszorosára.

Kapacitásbővítés

Az AMD nagyjából egy éve közölte, hogy három éve alatt mintegy 2,5 milliárd dollár további befektetést eszközöl drezdai termelőbázisán. Ennek hatalmas a beruházásnak keretein belül a legnagyobb tételt Fab 30 jelölésű üzemének korszerűsítése képzi, melynek során a jelenleg 200 milliméteres átmérőjű szilíciumszeleteket 90 nanométeres technológiával megmunkáló gyártósorokat 300 milliméteres, 65 nanométeres eljárást alkalmazó félvezetőgyártó berendezésekre cseréli le.

AMD Drezda Fab 30

A teljes konverzió végösszege 2 milliárd dollár körül alakul, mikoris havonta 20 ezer ilyen nagyméretű szilíciumszelet megmunkálására lesz képes, 60 százalékkal nagyobb gyártási kapacitást, és fajlagosan 30 százalékkal olcsóbb termelést lehetővé téve. Ennek érdekében eredetileg már fokozatosan le kellett volna állítani a termelést a Fab 30-ban, és megkezdeni az átállást, hogy 2008 első felében megindulhasson a kereskedelmi termelés az új sorokon, és 2008 második felében teljes legyen már a váltás, és Drezda kapacitása, a Fab 36-tal együtt, megduplázódjon -- amire a cégnek nagy szüksége lett volna a K8 sikereinek idején.

Gáncsolás: ATI, Intel

Így szóltak legalábbis az eredeti elképzelések. A vállalat a tervek nyilvánosságra hozatalát követően hamarosan 4,2 milliárd dollár készpénzt költött az ATI Technologies felvásárlására, nem beszélve a fúzió által keletkezett jelentős, százmilliós kiadásokat. Drezda szempontjából különösen szerencsétlen időzítést jelentett ez, ugyanis az Intel ekkor kezdte meg új mikroarchitektúrájú termékcsaládjának piaci bevezetését, ami végül sorozatos árcsökkentésekre, és ebből fakadóan súlyos veszteségekbe kényszerítette a vállalatot: csak az elmúlt fél hiánya meghaladja az 1,2 milliárd dollárt.

Az Intellel hatalmas tartalékaival szemben ez az AMD pénzügyi erejének határát feszegeti. A vállalat kötvény kibocsátása mellett döntött, hogy biztosítani tudja működése mellett a versenyképesség fenntartásához szükséges folyamatos félvezetőipari beruházásokat és kutatás-fejlesztést. A tőkebevonás sem mentette meg azonban a tőkeberuházások mértékét: az idei tervet 500 millió dollárral vágta meg a vállalat vezetése, ezt pedig minimum a Fab 30 konverziója szenvedte meg, amennyiben azonban az AMD helyzete nem javul, további következményei lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról