Szerző: Ady Krisztián

2007. július 30. 13:23

A Mozilla szerint nem a Google áll a Thunderbird leszakítása hátterében

[VS] A Mozilla Corporation elnök-vezérigazgatója, Mitchell Baker blogjában válaszolt azokra a vádakra, melyek a Thunderbird fejlesztésével kapcsolatos korábbi hozzászólására érkeztek. Az olvasók azzal vádolták meg a Mozillát, illetve annak első emberét, hogy a Google-lel kötött partnerség vezetett a népszerű levelező és hírolvasó alkalmazással kapcsolatos fejleményekhez, annak mellőzéséhez, jövőjének újragondolásához.

[VS] A Mozilla Corporation elnök-vezérigazgatója, Mitchell Baker blogjában válaszolt azokra a vádakra, melyek a Thunderbird fejlesztésével kapcsolatos korábbi hozzászólására érkeztek. Az olvasók azzal vádolták meg a Mozillát, illetve annak első emberét, hogy a Google-lel kötött partnerség vezetett a népszerű levelező és hírolvasó alkalmazással kapcsolatos fejleményekhez, annak "mellőzéséhez", jövőjének újragondolásához.

Összeesküvés!

Mitchell terveire számos összeesküvéselméletekbe illő teória érkezett válaszul, többek között azzal vádolva a Mozillát, hogy a Google webes Gmail levelezőszolgáltatása miatt hanyagolja a Thunderbird levelezőkliens fejlesztését. A Google a Mozilla Alapítvány egyik fő támogatója. A válasz Mitchell szerdai felvetésére érkezett, mely szerint a Thunderbird levelezőprogram fejlesztését más cég, csoport kezébe adnák, az Alapítvány pedig kifejezetten a Firefox webböngészőre fókuszálna a továbbiakban.

Mitchell szerint a vádak alaptalanok: elmondása szerint a Google-nek semmi köze ehhez az ügyhöz, a Google-nek és a Google termékeinek semmi ráhatásuk nincs a döntésre, nem kérték ki a Google véleményét, ahogyan a Google Gmaillel kapcsolatos tervei is teljesen függetlenek ettől a lépéstől. A teóriák születése mögött valószínűleg az áll, hogy a Google a Mozilla Corporations bevételeinek jelentős részét adja, a Firefox alapértelmezett keresőmotor-beállításáért, illetve Google kezdőlapért dollármilliókat fizet a Google évente -- 2005-ben 52 millió dollárról szólt a számla (a 2006-os adat ismeretlen).

Adják a közösségnek

Amint az nyilvánosságra került, a Mozilla jelenleg három lehetőség között vacillál a Thunderbird leválasztásával kapcsolatban, köztük szerepel az is, hogy a szoftvert átadják a közösségnek, hasonlóan a SeaMonkey projekthez. A Thunderbird két vezető fejlesztője, Scott MacGregor és David Bienvenu támogatja azt az ötletet is, hogy egy kisebb, független cég folytassa a levelezőkliens fejlesztését, továbbra is támaszkodva a külső, ingyenesen dolgozó programozókra.

MacGregor pénteken azt közölte, hogy életben tartják a Thunderbird levelezőprogramot, "mi és a közösség nem megyünk sehova". Megígérte, hogy a munka a Mozilla döntésétől függetlenül folyik tovább a következő, 3.0-ás verzió megjelenéséért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról