Szerző: Bizó Dániel

2007. július 27. 13:39

AMD Falcon: integrált processzor és grafikus chip 2009-ben

Tegnap tartotta meg éves elemzői konferenciáját az AMD. Az ilyen eseményeken megszokott gátlástalan önfényezésen kívül számos részlet látott napvilágot az AMD jövőbeni elképzeléseivel kapcsolatban, köztük a mobil processzorok terméktervével. Ahogyan azt a vállalat már korábban is közölte, jövőre érkezik első valóban mobil processzora és platformja, de igazán 2009 és 2010 tűnik izgalmasnak: ekkor érkezik ugyanis a Fusion projekt első gyümölcse, a grafikus és videodekóder magot is tartalmazó ultraintegrált processzor.

[HWSW] Tegnap tartotta meg éves elemzői konferenciáját az AMD. Az ilyen eseményeken megszokott gátlástalan önfényezésen kívül számos részlet látott napvilágot az AMD jövőbeni elképzeléseivel kapcsolatban, köztük a mobil processzorok terméktervével. Ahogyan azt a vállalat már korábban is közölte, jövőre érkezik első valóban mobil processzora és platformja, de igazán 2009 és 2010 tűnik izgalmasnak: ekkor érkezik ugyanis a Fusion projekt első gyümölcse, a grafikus és videodekóder magot is tartalmazó ultraintegrált processzor.

Az AMD egyik stratégiai gyengeségének tekinthető a hordozható számítógépek területe, mely a PC-piac növekedésének motorját képezi, és az asztali szegmensnél jóval magasabb nyereséghányadot kínál. Az Intel az ezredfordulón robbantó Transmeta hatására 2003-an a mobil felhasználást szem előtt tartó architektúrával és márkával jelent meg a piacon. A Centrino hatalmas sikerré nőtte ki magát, és a hordozhatóság de facto szabványává vált a notebookok terén, melyek világpiaca idén megközelíti a 100 millió darabot. Az AMD 2005-ben jelent meg a gyártástechnológiával alacsony fogyasztásra optimalizált Turion 64 mobil processzorokkal, melyek bár jelentős előrelépést jelentettek az elődökhöz képest, leginkább csak árazásban versenyképesek az Intel kínálatával.

Ezen a helyzeten kíván változtatni az AMD jövő évtől. A Puma néven ismert platform már az AMD-ATI házasság első gyümölcsének tekinthető, mely az alacsony fogyasztás érdekében egy elektronikailag radikálisan újraimplementált, és agresszív energiatakarékossági képességeket felvonultató kétmagos K8 processzort (Griffin), mobil chipsetet, integrált DirectX 10-es grafikus vezérlőt és videodekódert is tartalmaz már. A Pumától az AMD versenyképességének jelentős javulása remélhető az Intel további fejlesztéseinek fényében is (45 nanométeres Penryn processzorok, Montevina platform), és elképzelhető, hogy a vállalat végre számottevő jelenlétre lesz képes szert tenni a könnyű és vékony (2,4 kilogramm alatt), vagy akár az ultrahordozható modellek (12 hüvelyk és 1,8-2 kilogramm alatt) szegmenseiben is.

Ezt követően, 2009 magasságában jelzi a termékterv az Eagle platformot. Az Eagle pedig nem mást ígér, mint az általános célú és grafikus processzorok integrációját, vagyis az AMD ezt célzó Fusion programjának első eredményét. A Falcon kódnéven ismert processzor négy újfejlesztésű (a még meg sem jelent Barcelonát követő) Bulldozer magot integrál egy DX10/11-es grafikus chippel, és második generációs videodekóderrel egyetemben, de egy PCI Express vezérlő is helyet kap rajta. Egyes források szerint kezdetben a Fusion termékek nem egy szilíciumlapkára lesznek integrálva, hanem úgynevezett multi-chip modulra kerülnek -- ez gazdaságossági szempontból ésszerűnek tűnik a valószínűsíthető 45 nanométeres gyártástechnológia mellett.

A Falcont az AMD a notebookokba és átlagos asztali konfigurációkba kínálja. Bár gyakorlatilag semmilyen további részlettel nem szolgált a vállalat, annyi mindenesetre elhangzott, hogy a Bulldozer-alapú Fusion termékek mellett a kifejezetten alacsony fogyasztásra optimalizált Bobcat magokra épülő változatok is készülnek majd, melyekkel már az ultrahordozható és ultramobil PC-k is megcélozhatóak, ahol ma az Intel praktikusan egyeduralkodó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról