Szerző: Ady Krisztián

2007. július 27. 12:53

Megsértette a GPL licencet a Skype

[Techworld] A müncheni bíróság döntése szerint megsértette a GPL (General Public License) licencet a Skype. Nem a saját szoftverével, hanem azzal az egyszerű feledékenységgel, hogy az internetes üzletében árult, GPL licenccel védett, linuxos kernelt futtató SMC Skype-telefonhoz -- kipróbáltuk -- nem mellékelte a szoftver forráskódját.

[Techworld] A müncheni bíróság döntése szerint megsértette a GPL (General Public License) licencet a Skype. Nem a saját szoftverével, hanem azzal az egyszerű "feledékenységgel", hogy az internetes üzletében árult, GPL licenccel védett, linuxos kernelt futtató SMC Skype-telefonhoz -- kipróbáltuk -- nem mellékelte a szoftver forráskódját.

A telefont az SMC gyártja, a Skype csak értékesíti webshopján keresztül, de a bíróság szerint a Skype is megsértette ezzel a licencfeltételeket. Az SMC-t várhatóan egy külön ügyben marasztalják majd el, melyben még nem hoztak döntést. A Skype azzal védekezett, hogy a vásárlók egy linken keresztül eljuthattak a forráskódhoz, de a bíróság szerint ez nem elegendő.

A GPL-lel licencelt programokhoz, vagy azt használó berendezésekhez minden esetben mellékelni kell a forráskódot. A GPL legfontosabb megkötése, hogy a licencelt program továbbfejlesztésekor, módosításakor a forráskódot nyilvánosságra kell hozni. Ez akadályozza meg azt, hogy GPL licences programok alapján zárt szoftverek jöhessenek létre. Ha egy program forrását egyszer megnyitották, és GPL licenc alatt közzétették, az már örökre nyílt marad, és a ráépülő programokat is nyílttá kell tenni.

Netgear és SMC Skype-telefonok
Netgear és SMC Skype-telefonok

A bíróság döntése érdekes lehet abból a szempontból, hogy a bíróság nem tesz különséget a licencsértésnél a szoftvert/terméket gyártók, illetve értékesítők között, mindkettőjüknek meg kell felelniük a licenc szabályainak. A vállalatoknak a jövőben komolyabban kell venniük a licenceléssel kapcsolatos megkötéseket, szabályokat, különben perek elé nézhetnek. A Skype pénzbírságra számíthat, illetve ezentúl mellékelnie kell a forráskódot az értékesített Skype-telefonokhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról